Windmolen adviseur van gemeente ook adviseur van windmolenbouwer in Barendrecht

BARENDRECHT – Het bedrijf Pondera Consult wordt al minstens 5 jaar ingehuurd door de gemeente Barendrecht om de gemeente te voorzien van advies over de bouw van windmolens in Barendrecht, waaronder onderzoeken en rapportages naar de haalbaarheid en overlast (slagschaduw/geluid/etc). Afgelopen week werd bekend dat het bedrijf Statkraft samen met Pondera Consult een aanbesteding heeft gewonnen als ontwikkelaar van de windmolens bij het Vaanplein in Barendrecht.

UPDATE: Windmolenadviseur Pondera geeft opdracht terug aan gemeente Barendrecht: “Schijn van belangenverstrengeling gewekt, dit betreuren wij”

Of Pondera specifieke kennis en kunde uit het adviestraject met de gemeente Barendrecht heeft gebruikt om de aanbesteding te kunnen winnen van (minder geïnformeerde) concurrenten blijft een vraag, maar dat Pondera vanaf nu een dubbelrol binnen één project vervult staat wel vast.

Recent kreeg Pondera voor (minstens) €34.000 een opdracht van de gemeente. Hetzelfde bedrijf heeft in 2017 eveneens in opdracht van de gemeente onderzoek uitgevoerd bij het Vaanplein en toen geconcludeerd dat de bouw van 3 windmolens mogelijk is, zo valt te lezen in een document van de aanbesteding (PDF), die Pondera vervolgens zelf won.

Dubbele adviesrol

De term viel afgelopen week ook al in berichtgeving, maar hierdoor ontstaat opnieuw een ‘Wij van WC eend, adviseren WC eend‘-situatie: Het bedrijf adviseert namelijk op dit moment de gemeente Barendrecht bij het mogelijk maken van de windmolens in Barendrecht, terwijl ze de geselecteerde windmolenontwikkelaar ook adviseren – allemaal voor hetzelfde windmolenproject in Barendrecht.

Begin 2021 kwam een zelfde soort ‘aan twee kanten adviseren’-constructie van Pondera aan het licht in Amsterdam. Toen wist de Telegraaf te melden dat een aandeelhouder van Pondera op de loonlijst stond van de gemeente Amsterdam.

Belangenverstrengeling

De politieke partij Echt voor Barendrecht (EVB) noemt de constructie een “grove belangenverstrengeling die dreigt bij de ontwikkeling van de megawindturbines op het Vaanplein“. De partij heeft wethouder De Jonge schriftelijk vragen gesteld over of er ‘per direct’ afscheid is genomen van Pondera. Het bedrijf adviseert de gemeente momenteel omtrent de invulling van een nieuw bestemmingsplan zodat windmolens planologisch mogelijk kunnen worden gemaakt. EVB vraagt niet alleen om een antwoord, maar ook om bewijs dat dit ‘per direct’ is gebeurd. Het is op dit moment nog niet bekend of de gemeente überhaupt van plan is om de banden met het bedrijf te verbreken (of dit al heeft gedaan).

Dit zaakje stinkt en is een klap in het gezicht van inwoners die rekenen op een zorgvuldig planproces”, aldus EVB fractievoorzitter Lennart van der Linden: “Ik neem aan dat wethouder De Jonge Pondera onmiddellijk de deur heeft gewezen inzake het bestemmingsplan. Doorgaan met dit adviesbureau ondermijnt iedere geloofwaardigheid op een zorgvuldig proces met oog voor de belangen van inwoners.

Artikelfoto: Eén van de windmolens van het in ontwikkeling zijnde windpark langs de Oude Maas in de Hoeksche Waard, met de gemeente Barendrecht op de achtergrond.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »