Gemeentehuis Barendrecht (Gemeentehuisplein, Binnenhof)

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht publiceerde vorige week op alle social media kanalen (Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn) een korte video om de ‘energiecoach’ binnen de BAR-gemeenten te promoten: Een coach die je thuis komt helpen bij de energietransitie.

In deze video wordt een man geïnterviewd die hierover erg enthousiast lijkt, want hij had “best nog wat halogeenlampen blijkbaar“, maar deze heeft hij vervangen “omdat er dus een energiecoach langs was gekomen.

Milieuadviesbureau

Wat de video echter niet vertelt is dat de betreffende man een medewerker is van milieuadviesbureau JMA, welke door de gemeente Barendrecht wordt ingehuurd: Dit bedrijf levert de betreffende energiecoaches die de man zelf aanprijst voor hun goede adviezen. Een zogeheten ‘Wij van WC-eend-advies‘, behalve dat de kijker op basis van alleen de video niet te weten krijgt dat hij hun eigen energiecoaches staat te verkopen.

De man is zelf tevens contactpersoon voor het ‘energieboxen’ project in de gemeente Barendrecht. Met deze energieboxen kun je o.a. met korting LED verlichting kopen, het lijkt daarmee tevens onwaarschijnlijk dat de man thuis nog halogeenlampen gebruikte en hij een coach (van zijn eigen bedrijf) nodig had om hem hierin te adviseren.

Geslaagde video

Met de video, opgenomen tijdens de ‘Duurzaam wonen’ beurs in oktober, wordt dus ten onrechte de suggestie gewekt dat het hier een willekeurige, onwetende, enthousiaste inwoner betreft.

BarendrechtNU vroeg de gemeente of ze dit een eerlijke manier van inwoners informeren vinden. De gemeente liet hierop weten de video geslaagd te vinden: “Doel van de video is om inwoners tips mee te geven. Hierin is de video geslaagd.” Op de vraag hoe de gemeente naar de geloofwaardigheid van de video kijkt is het antwoord ook kort: “Doel van de video is om inwoners tips mee te geven. De geïnterviewde heeft met een zelfverkozen tip inwoners willen helpen.

De video werd gemaakt door het team Energietransitie van de BAR-organisatie en ze waren er tijdens de opnames al van op de hoogte dat de man voor het betreffende milieuadviesbureau werkt. “De gemeente huurt energiecoaches via milieuadviesbureau JMA in“, zo bevestigde de gemeente nog aan BarendrechtNU.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »