Luchtfoto Heinenoordtunnel, Barendrecht (Foto: Rijkswaterstaat)

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht heeft een ‘last onder bestuursdwang’ opgelegd aan Rijkswaterstaat: “Er is sprake van problemen met de bluswater- en schuimblusvoorzieningen in de Heinenoordtunnel. Deze problemen zijn aan het licht gekomen tijdens onderhoudswerkzaamheden. Rijkswaterstaat (RWS) is verantwoordelijk voor onderhoud aan de tunnel“, aldus de gemeente Barendrecht.

Omdat de tunnel zowel in de Hoeksche Waard als in Barendrecht ligt hebben de twee gemeentes samengewerkt. Het college van de Hoeksche Waard is akkoord gegaan met een voorstel van de gemeente Barendrecht om Rijkswaterstaat te dwingen noodvoorzieningen te treffen.

Brandweer

Onderdeel van dit besluit is dat er binnen 2 dagen aan beide zijden van de Heinenoordtunnel een blusvoertuig moet worden geplaatst, inclusief ‘24/7 parate complete, deskundige bemanning‘. Mocht Rijkswaterstaat dit niet op tijd voor elkaar hebben, zal de gemeente het zelf doen en de kosten doorberekenen aan Rijkswaterstaat. De gemeente Barendrecht meldt echter dat Rijkswaterstaat al heeft aangegeven de blusvoertuigen te gaan plaatsen.

Brandslangen

Bij het testen van een aantal brandkasten (hulppostkasten) is afgelopen weekend (18 en 19 december) gebleken dat de waterdruk nog te hoog is. Hierdoor worden bij een brand in de tunnel de slanghaspels mogelijk moeilijker te bedienen voor weggebruikers en hulpverleners. De brandweervoertuigen aan weerszijden van de tunnel kunnen in geval van een brand in de tunnel direct ter plaatse zijn om hulp te bieden als de slanghaspels onvoldoende functioneren.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »