Toekomst Anodebol op rotonde Kilweg onbekend na faillissement Anode Energie

BARENDRECHT – Sinds december 2018 staat in de rotonde bij de Kilweg/Oude Trambaan het Anodebol kunstwerk. Het bedrijf Anode Energie uit Barendrecht ‘adopteerde’ deze rotonde in 2018 om het kunstwerk te kunnen plaatsen. Het bedrijf (en de overkoepelende BV’s van) Anode Energie zijn afgelopen vrijdag failliet verklaard door de rechter, nadat het bedrijf hier zelf een verzoek voor had ingediend.

De gemeente Barendrecht weet nog niet wat er met het kunstwerk op de rotonde gaat gebeuren, nu het bedrijf afgelopen vrijdag failliet is verklaard. Een woordvoerder van de gemeente liet eind vorige week het volgende weten: “Wethouder Cees Schaap is verantwoordelijk voor de buitenruimte en hij heeft kennisgenomen van het voornemen tot aanvraag van het faillissement van Anode Energie. We gaan ons beraden op wat dit betekent voor de gemeente en welke stappen we moeten zetten om de gevolgen voor het kunstwerk op de rotonde in kaart te krijgen.

Kunstwerk

Het kunstwerk betreft een kleuren-lichtinstallatie met projecties op doeken. Anode gebruikte verschillende kleuren om aan te geven waar op die dag hun energie vandaan kwam: “De geprojecteerde kleurstaat representatief voor de energiebron welke het meeste energie heeft opgewekt die desbetreffende dag.

Ondanks het faillissement kleurde de Anodebol afgelopen dagen nog alle kleuren van de regenboog (op afstand instelbaar door het bedrijf). De gemeente Barendrecht kon tot op heden nog niet vertellen wie de energie levert en betaalt voor de installatie. Naar alle waarschijnlijkheid zal de curator zich op enig moment met ‘de afhandeling van’ het kunstwerk gaan bemoeien. Afgelopen zomer is er nog onderhoud gepleegd aan het toentertijd beschadigde kunstwerk.

Klanten

Anode Energie had in totaal ongeveer 14.000 klanten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de vergunning van Anode Energie vorige week ingetrokken. Klanten blijven elektriciteit geleverd krijgen, maar zullen door bemiddeling van de ACM een aanbod krijgen van een nieuwe energieleverancier.

De ACM over het faillissement: “Anode Energie heeft aangegeven dat het bedrijf in de problemen is gekomen door de hoge energieprijzen. Het bedrijf bestaat naast energieleverancier Kleinverbruik Energie der Nederlanden B.V. ook uit Energie I&V B.V. (een bedrijf dat energie inkoopt voor andere leveranciers, ook wel sourcing genoemd) en EnergiePlaza B.V. (een zogenoemde programmaverantwoordelijke partij). De ACM brengt de mogelijke gevolgen van een faillissement van deze bedrijven in kaart. Consumenten kunnen er van uit gaan dat zij in ieder geval altijd gas en elektriciteit zullen blijven ontvangen.” (meer info)

Anode Energie over de situatie: “Ter illustratie: in november 2020 kostte een MWh elektriciteit gemiddeld EUR 41,04, en een MWh gas EUR 13,75, in november 2021 was dat respectievelijk EUR 186,25 en EUR 80,82. Anode Energie heeft de ACM geïnformeerd over de faillissementsaanvraag in verband met haar 14.000 (directe en indirecte) kleinverbruik klanten. Haar grootverbruik klanten zal Anode Energie zo spoedig mogelijk informeren. Anode Energie betreurt het dat zij haar klanten en haar toegewijde medewerkers niet beter kan berichten. (…) Uw contract bij Anode Energie zal worden beëindigd. U hoeft echter niet zelf op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier, omdat de levering op uw adres automatisch zal worden overgenomen door de nieuwe leverancier. Bij de nieuwe leverancier zullen er andere contractvoorwaarden gelden die zullen afwijken van de huidige contractvoorwaarden. (…) U hoeft u geen zorgen te maken, u komt niet zonder energie te zitten.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »