Nieuw kunstwerk op rotonde Kilweg - Oude Trambaan: Anodebol wordt in het donker verlicht

BARENDRECHT – Een kunstwerk in de rotonde Kilweg – Oude Trambaan, de plannen hiervoor liggen er al meer dan 6 jaar. Het bedrijf Anode energie uit Barendrecht ‘adopteerde’ deze rotonde en heeft vorig jaar (opnieuw) een vergunningsaanvraag gedaan bij de gemeente Barendrecht voor de plaatsing van het kunstwerk.

Anode heeft afgelopen week bekend gemaakt dat het kunstwerk ‘Anodebol’ vanaf morgen (Maandag 29 oktober 2018) geplaatst gaat worden. Anode: “Met de energiebronnen zon en wind als inspiratie, zullen er dynamisch ogende zeilen te zien zijn. ‘s Nachts zullen de zeilen verlicht worden met een warm licht. De geprojecteerde kleur, zal representatief staan voor de energiebron welke het meeste energie heeft opgewekt die desbetreffende dag.” Zo kan een blauw/witte ‘Anodebol’ staan voor windenergie en rood/geel voor zonne-energie. De kleur kan dynamisch (op afstand) worden aangepast.

Anodebol: Foto projecties

De Anodebol is een ‘bol’ van doeken welke tussen vijf masten van bijna 9 meter hoog hangt. De bol komt op zo’n 2,5 meter boven de grond te hangen, het grasveld in de rotonde blijft zoals het is. Anode: “Gezien de ligging van het kunstwerk, zal het door velen worden opgemerkt als ze van en naar hun werk rijden. Hierdoor staat het voor ons centraal dat het voor en door Barendrecht gemaakt zal worden. Daarom is het mogelijk om afbeeldingen in te zenden die vervolgens ‘s avonds op het kunstwerk geprojecteerd zullen worden. Zou je ook graag jouw creatie, waarbij duurzame energie centraal staat, willen inzenden? Dit kan via info@anodebol.nl

Mozaïek

De ingezonden foto’s worden ‘s avonds in een mozaïek op de binnenzijde van de ‘bol’ geprojecteerd. “Overdag representeert het witte doek energie en kracht, doordat het doet denken aan molens, zeilen en wind. Het oogt fris en strak. Door de vorm van de doeken lijkt het statische kunstwerk in beweging wanneer je er om heen rijdt op de rotonde. Een mooi dynamisch, maar toch rustig beeld“, aldus Anode. De verlichting zal subtiel zijn, zo stelt Anode: “In de schemering iets feller, en als het donkerder wordt dan neemt de licht-intensiteit af. In de nacht is de verlichting weer uitgeschakeld.

Het kunstwerk is tot stand gekomen door een samenwerking van Anode Energie met kunstenaar Saskia Laurent en USE Architects. Het uitgangspunt van Anode is om het kunstwerk minimaal 10 jaar te laten staan, met de mogelijkheid om deze periode daarna te verlengen.

Beeld: Anode Energie / Impressie van het kunstwerkBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »