Heinenoordtunnel, A29, Barendrecht

BARENDRECHT – De Heinenoordtunnel (A29) is in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 december dicht richting Rotterdam. Van vrijdagavond 10 december tot maandag 13 december is de tunnel dicht richting Bergen op Zoom. Houd rekening met omleidingsroutes en extra reistijd.

De afsluitingen zijn nodig vanwege regulier onderhoud en onderzoeken ter voorbereiding van de renovatie van de tunnel

Afsluitingen

  • In de nacht van donderdag 9 december op vrijdag 10 december van 00.00 tot 05.00 uur de tunnelbuis richting Rotterdam (richting het noorden), inclusief oprit Oud-Beijerland (21)
  • Vrijdag 10 december 22.00 uur tot maandag 13 december 05.00 uur de tunnelbuis richting Bergen op Zoom (richting het zuiden), inclusief oprit Barendrecht (20)

Omleidingen

Het verkeer wordt omgeleid via de A16, A17 en N217.

Richting Barendrecht/Rotterdam (richting Noorden)

  • Verkeer vanuit de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 en de A16.
  • Verkeer vanuit Goeree-Overflakkee, West-Brabant en Zeeland wordt omgeleid via de A17 en de A16.

Richting Oud-Beijerland/Bergen op Zoom (richting zuiden)

  • Verkeer met bestemming Hoeksche Waard wordt omgeleid via de A16 en de N217.
  • Verkeer met bestemming Goeree-Overflakkee, West-Brabant en Zeeland wordt omgeleid via de A16 en de A17.

Gele borden en informatiepanelen boven en langs de weg geven de omleidingsroutes aan.

Extra reistijd en tol

Tijdens de afsluiting van een tunnelbuis bedraagt de extra reistijd, afhankelijk van het tijdstip, tussen de 10 en de 30 minuten. Zolang de Heinenoordtunnel afgesloten is geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichting tolvrij is. Houd voor de actuele situatie ook de verkeersinformatie in de gaten.

Over de onderhoudswerkzaamheden

Rijkswaterstaat voert 6 keer per jaar onderhoudswerkzaamheden uit aan beide buizen van de Heinenoordtunnel. Het reguliere onderhoud bestaat onder andere uit het schoonhouden van bijvoorbeeld de tunnelwanden, wegdek en signalering en onderhouden en testen van de verlichting, ventilatoren, camera’s en geluidsinstallaties. Met deze werkzaamheden zorgt Rijkswaterstaat er voor dat u veilig door de tunnels kunt blijven rijden.

Onderzoeken voor de renovatie

In het weekend voert Rijkswaterstaat ook onderzoek uit ter voorbereiding van de renovatie van de Heinenoordtunnel die gepland staat in 2023 en 2024: “We combineren dit met de benodigde afsluiting voor de onderhoudswerkzaamheden om onderdelen van de Heinenoordtunnel die normaal gesproken niet direct zichtbaar zijn te bekijken. Zo vindt er onderzoek plaats bij de overgangen tussen de tunnelelementen, de zogeheten zinkvoegen, en aan de betonnen wanden. Hiervoor worden deels de witte platen met gele rand verwijderd.

De Heinenoordtunnel krijgt in 2023 een middentunnelkanaal. Deze wordt gebouwd in de buis richting het zuiden. Het middentunnelkanaal bestaat uit een apart gedeelte waar delen van de installaties komen en een apart gedeelte dat als vluchtroute dient als er in 1 van de buizen een ongeluk gebeurt. Ter voorbereiding op de bouw van het middentunnelkanaal vindt het onderzoek aan de betonnen wand plaats. De tunnel mist tot na de renovatie op delen de lichte wandbekleding die voor dit onderzoek worden weggehaald.

« | »