Politieauto's

BARENDRECHT – Gisteren (Donderdag 1 juli 2021) heeft de gemeente Barendrecht een onaangekondigde integrale controle uitgevoerd bij diverse autobedrijven in Barendrecht. Dit gebeurde in samenwerking met de RDW, DCMR Milieudienst Rijnmond, Stedin, de brandweer, het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team en de politie.

Er is gecontroleerd op naleving van de geldende wet- en regelgeving én het aanpakken van misstanden, ondermijning. Er zijn enkele overtredingen geconstateerd door andere de brandweer, DCMR, RDW en Bouwtoezicht van de gemeente. In maart van dit jaar werd een autoverhuurbedrijf op bedrijventerrein Vaanpark gesloten nadat deze betrokken bleek bij grootschalige handel in cocaïne.

Controles

Burgemeester Van Belzen benadrukt het belang van dergelijke controles: ‘We vinden het belangrijk dat alle ondernemers in Barendrecht zich aan de regels houden. Zo blijft ondernemen in Barendrecht eerlijk en veilig. Het uiteindelijke doel is een gemeente waar de geldende wet- en regelgeving wordt nageleefd, en ondermijnende criminaliteit zo veel mogelijk is uitgesloten. Daarnaast moet eerlijk ondernemerschap worden beschermd en gestimuleerd. Deze controle en voorgaande controles hebben aangetoond dat toezicht en het treffen van maatregelen op de bedrijventerreinen helaas noodzakelijk zijn.

Ondermijning

Criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. “Dit noemen we ondermijning. Door ondermijning gezamenlijk aan te pakken, kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen. Zo maken we wijken en buurten weer veiliger“, aldus de gemeente.

Kwetsbaarheid autobranche

De autobranche is een kwetsbare branche. De overheid ziet dat criminelen veelvuldig gebruik maken van deze kwetsbaarheid. Niet alleen om geld wit te wassen, maar bijvoorbeeld ook voor het inbouwen van verborgen ruimtes in auto’s om geld of verdovende middelen te vervoeren. Garages dienen regelmatig als ontmoetingsplaatsen voor criminelen en soms wordt er zelfs drugs geproduceerd.

Daarnaast verhuren malafide autoverhuurbedrijven voertuigen op illegale manieren aan (drugs)criminelen om zo afgeschermd en anoniem crimineel gedrag ten toon te kunnen spreiden. De aanzuigende werking van deze bedrijven op personen uit het criminele milieu, in combinatie met ondermijnende activiteiten, leveren een (in)direct gevaar op voor de openbare orde.

Vermoedens van misstanden kunt u melden bij de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »