Rokerspalen moeten zo snel mogelijk weg van station Barendrecht, NVWA onderzoekt de situatie

BARENDRECHT – Eind juli maakte ProRail bekend dat binnen 2 jaar alle 400 treinstation in Nederland rookvrij moeten zijn. Station Barendrecht betrof echter een uitzonderlijke situatie, omdat het een afgesloten station betreft, waar toch rokerspalen op de perrons stonden.

ProRail liet toen al weten dat de rokerspalen op station Barendrecht “zo snel mogelijk” moesten worden weggehaald. Dit is enkele weken geleden gebeurd, het is daarom niet langer toegestaan/gedoogd om te roken in station Barendrecht.

Roken

Bij de ingang van het station (buiten) kan nog wel worden gerookt: “De rookpaal buiten het station, voor de check-in-poortjes, staat er nog wel. Dat is op gemeentelijk terrein. ProRail gaat over de perrons“, aldus de woordvoerder van ProRail: “ProRail maakt werk van een algeheel rookverbod op treinperrons. Da’s rot voor de rokers onder ons, maar gezondheid van reizigers en personeel staat bij ons écht op één. Op station Barendrecht hebben we daarom onlangs de eerste rookpaal verwijderd.

Rookverbod

Afgelopen week besloot de De Hoge Raad dat rookruimtes in horecagelegenheden per direct verboden zijn. Daarnaast is op lokaal niveau de gemeente Barendrecht het afgelopen jaar actief geweest om speeltuinen en schoolpleinen in Barendrecht rookvrij te maken, zoals bijvoorbeeld de Oranjespeeltuin en De Kleine Duiker.

Begin 2019 besloot supermarkt Lidl in Barendrecht om in de vernieuwde winkel geen tabaksproducten meer te verkopen. Hospice de Reiziger deed in 2018 mee aan de Rabobank Clubkas Campagne om een rookpaviljoen te kunnen realiseren, juist om te zorgen dat het Hospice zelf rookvrij kan blijven terwijl gasten niet de gelegenheid wordt ontnomen om te kunnen roken: “Een rookvrij hospice is belangrijk, maar wie bepaalt dat de gasten van het hospice hun laatste sigaret moet worden ontnomen?Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »