Deze winter bij voldoende vorst een grote natuurijsbaan op het sportpark van Tennisvereniging Barendrecht

BARENDRECHT – Deze winter zal er bij voldoende vorst een ruim 3.000 vierkante meter grote natuurijsbaan worden geopend op het sportpark van Tennisvereniging Barendrecht (TVB). Hoofd ijsmeester Harry Spermon heeft er, in goed overleg met het bestuur van TVB, voor gezorgd dat de ijsbaan weer terug is op het terrein bij de tennisvereniging.

Tot 2013 werden de oude hockeyvelden voor de deur van de tennisvereniging gebruikt als natuurijsbaan. Op deze locatie staan nu woningen van het Amaliaplantsoen. Het is in de jaren hierna niet meer gelukt om een natuurijsbaan (met voldoende dik ijs) te kunnen openen in Barendrecht. Pogingen werden gedaan op 2 locaties in de Zuidpolder. Vorig jaar werd er bij gebrek aan een geschikte locatie geen poging ondernomen.

Tennisbaan onder water

Het plan is om over ongeveer 2 weken te beginnen met de voorbereidingen op het sportpark. Dan zijn de banen vrij en wordt er niet meer getennist. Vervolgens hebben de vrijwillige ijsmeesters tot ongeveer eind februari 2019 de tijd om er een ijsbaan te openen, daarna moet de baan weer gereed worden gemaakt voor het nieuwe tennisseizoen. Met het bestuur van de tennisvereniging zijn afspraken gemaakt om te zorgen dat er geen schade ontstaat aan het sportpark en de tennisbanen.

In totaal worden 5 tennisbanen, verdeeld over 2 vlakken, onder water gezet. De palen, netten en bankjes zullen worden weggehaald. Dit alles zal op zijn vroegst over 2 weken gebeuren, afhankelijk van of er al een periode met langere tijd vorst aan komt. Voordat er dan veilig geschaatst kan worden moet er wel eerst 5 centimeter ijs op de baan liggen, zo benadrukt Harry.

Vrijwilligers

Dat het project, waar ieder jaar vele uren vrijwilligerswerk in gaat zitten en steun geniet van diverse lokale bedrijven, weer terug is bij de tennisvereniging is voor Harry Spermon zeer positief. Het is een enorme impuls voor het enthousiasme en de motivatie van de vrijwilligers, waarvan sommigen inmiddels de leeftijd van 65 of zelfs 70 hebben bereikt. Ze kunnen nu dichtbij ‘hun’ clubhuis meehelpen aan de bouw van de natuurijsbaan. (Alle hulp, ook van buiten de vereniging, is zeer welkom: contact Harry Spermon via h.spermon3 [at] gmail.com)

Ook logistiek gezien is de locatie van het sportpark ideaal: verlichting, hekken, bankjes en stroompunten zijn allemaal aanwezig. In de Zuidpolder moest dit allemaal (met behulp van sponsoren) op locatie worden gebracht, een enorme meevaller voor de organisatie dit jaar. Dankzij het clubhuis van de vereniging kan er ook makkelijker een kraampje buiten worden ingericht met hapjes en drankjes. Het sportpark zal in winterse sferen worden gebracht met kerstbomen en sfeerverlichting.

Schaatsen

Mocht er deze winter genoeg vorst komen en de baan gaat open, dan wordt de entreeprijs per persoon een bedrag van rond de €2,-. “Families moeten met zijn allen voor een tientje een dag lang kunnen schaatsen“, aldus Harry. Mocht er aan het eind geld over zijn, dan wordt hiervoor een goed doel gezocht.

Op doordeweekse dagen worden er ook weer momenten ingepland voor scholen die met groepen kunnen komen schaatsen. Daarnaast zijn er, net als voorgaande jaren, plannen om thema-uurtjes en avonden te houden. Bijvoorbeeld een kids-disco uurtje met DJ of een 70-80-90’s muziek middag. Er wordt nog nagedacht over een leuk openingsprogramma (met bijv kunstschaatssters) op de eerste dag dat de baan open kan.

Natuurijsbaan

Eerder dit jaar had TVB vrijwilliger en ijsmeester Harry Spermon nog het idee om een kunstijsbaan te plaatsen op het sportpark van de tennisclub. Het project had echter een behoorlijk prijskaartje en moest, om geen verlies te lijden, in 4 weken tijd ruim 12.000 betalende bezoekers ontvangen. De bezoekers zouden dan ook een entreeprijs moeten betalen van rond de zeven euro per persoon, iets waar Harry Spermon zich niet in kon vinden.

Er werden gesprekken gevoerd met bedrijven (sponsors) en de gemeente. Er zouden erg veel bedrijven nodig zijn geweest om de kunstijsbaan te kunnen huren, een lastige opgave. Harry Spermon benadrukt daarnaast dat de gesprekken de afgelopen maanden met de gemeente, en in het bijzonder de burgemeester, erg positief waren. De gemeente was bereid mee te denken over het project, maar uiteindelijk bleek toch dat de (financiële) omvang van het project het onmogelijk maakte om deze uit te voeren. Dit maakt dat er nu is gekozen voor de natuurijsbaan, waarbij de vrijwilligers wel weer afhankelijk zijn van koning winter…

Mocht de baan deze winter open gaan, dan lees je dat uiteraard direct via BarendrechtNU.nl

Artikelfoto: De rij tennisbanen die onder water zullen worden gezet, rechts bovenin: De vrijwillige ijsmeesters van Tennisvereniging Barendrecht (2013)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »