Veel belangstelling bij de HVB expositie “Koek en speculaasplanken”

BARENDRECHT – Zaterdag 17 november was er een speciale expositie met een bijzondere activiteit in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht: “Onze vroegere voorzitter Dhr. Dick Mooijaart kon aanwezig zijn bij de expositie en het is ons gelukt om zijn wens in vervulling te laten gaan. Zoon Krijn bakte speculaas zodat er bij zijn binnenkomst in het museum een geur van versgebakken speculaas in het gebouw hing.

Zoon Fop bewoog zich als een echte pietermanknecht tussen de bezoekers en gaf tekst en uitleg bij de expositie. Met veel interesse bekeek Dick de expositie van historische koek en speculaasplanken.

Speculaas

Een groot aantal bezoekers, aangevuld met de familie van Dick, genoten van de tekst- en fotocollages en opnames van het hoe en waarom over speculaas. Achter in het museum werd een film vertoond over de intocht van Sint Nicolaas, aangevuld met beelden over de geschiedenis van speculaas. Door kinderen werden er speculaaspoppen versierd met allerlei lekkernijen, soms met vakkundige hulp van pietermanknecht. Na afloop mochten de kinderen de door hen versierde poppen mee naar huis nemen.

Twee grote speculaaspoppen die in het museum werden gemaakt, werden voorafgaand aan de Sinterklaasintocht in het centrum van Barendrecht overhandigd door de historie-piet aan de burgemeester en kinderburgemeester (foto).

24 november

Voor de kinderen die afgelopen zaterdag niet in de gelegenheid waren om te komen is het mogelijk om op dinsdag 20 november s ’middags tussen 13.00 en 16.00 uur hun schoen te komen zetten bij de HVB. Op zaterdag 24 november van 13.00 tot 16.00 uur is er dan nog een gelegenheid voor kinderen om speculaas te “versieren”. Materiaal hiervoor is bij de HVB aanwezig. De toegang is gratis en U bent van harte welkom. Op zaterdag 24 november is de HVB geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Foto’s door: Roelof / Arco van der LeeBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »