Kinderen maken verrassende struintocht door de Carnisse Grienden

BARENDRECHT – [Foto’s] Vorige week dinsdag (29 dec) organiseerde Natuurvereniging IJsselmonde een struintocht voor kinderen. De verrassende struintocht in de Carnisse grienden en langs de Koedood voor jongens en meiden van 10-15 jaar was met 29 deelnemers een groot succes.

Een verslag van de activiteiten door de organisatie en struintocht begeleider John Schepers:

Leuke ervaring

Zo dat was een leuke ervaring met zijn allen onder begeleiding van 4 ervaren avonturiers in twee groepen dwars door de grienden te gaan. Een tocht waarbij de tieners heel vrij werden gelaten om zo het struingevoel echt zelf te ervaren. We moesten ze nog net in de modder kunnen zien vallen.

Het mooiste was dan ook echt wel het struinen door het griend. Door de modder, over slootjes springen en door de begroeiing banjeren. Voor de ene groep was het hoogtepunt het bezoek aan een beverburcht en voor de andere groep (letterlijk en figuurlijk) het rennen over een grote berg wilgentakken. Heerlijk gewoon. En daarna nog even kijken wie er met “droge voeten” over een brede droge greppel heen kon springen.

Onderweg werd de tieners verteld over ‘natuur-ehbo’, vuur maken zonder lucifers, het werken met natuur-apps en werd zelfs een gedicht over het knotten van wilgen voorgedragen. Speelse elementen waarmee de tieners zich konden vermaken waren o.a. het Vleermuizenspel, het werpen en keilen van steentjes over het water, slootje springen en boomklimmen.

Aandachtig werd geluisterd naar wat wij over de Planten en Dieren van het Griend vertelden. De les die de tieners ook mee kregen was dat deze manier van struinen alleen onder toezicht gedaan mag worden en dat ze RESPECT voor de natuur nooit mogen vergeten. Wij als avonturiers vonden het geweldig om met zo’n pluk enthousiaste tieners op stap te mogen gaan.

Leuk was het de enthousiaste reacties via de mail van de ouders van deze tienerstruiners te lezen, o.a.:

  • Mijn kind heeft genoten en zat gelukkig onder de modder –
  • Bedankt voor de foto’s, hij vond het super leuk en wil ons nu zelf gaan rondleiden –
  • Heel moe, heel leuk. Hij kon zijn mond niet dichthouden tijdens het avondeten –

Deze reacties zorgen ervoor dat wij nu alweer nieuwe plannen voor onze jonge struiners aan het maken zijn!


Foto: Carola Winter

Met natuurvereniging ARK IJSSELMONDE zijn we op pad gegaan. De tieners konden zich opgeven bij de natuurvereniging. In…

Geplaatst door Stichting Kinderopvang Barendrecht op woensdag 30 december 2015Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »