Nederlandse Vlag op de Dorpskerk in Barendrecht

BARENDRECHT – Zeventig jaar Bevrijding wordt  in Barendrecht dinsdag 5 mei uitgebreid gevierd. Er zijn activiteiten op het plein voor het gemeentehuis en in de Oude Dorpskern. Bovendien marcheren er muziekkorpsen door het dorp.

Programma

Bekijk de uitgebreide beschrijvingen van alle activiteiten onder dit overzicht:

Tijd Locatie Activiteit
11:00 Middeldijkerplein Optocht Show- & Marchingband Euroband richting centrum
11:00 Windsingel Optocht Drum- en Showfanfare Advendo richting centrum
12:00 Gemeentehuisplein Ontsteken bevrijdingsvuur door de burgemeester
12:15 Gemeentehuisplein Jeu de Boules
12:15 Gemeentehuisplein Vijfkamp
12:20 Gemeentehuisplein Optreden Big Band Barendrecht
13:00 Doormanplein Aankomst bevrijdingsvuur Oude Dorpskern
13:00 Doormanplein Herbeleven terugkeer Burgemeester Beelaerts van Blokland (11 mei 1945)
13:10 Historische Vereniging Opening expositie: “Hoera! 70 jaar bevrijd!
13:30 Gemeentehuisplein Optreden Big Fun
13:30-15:55 Dorpskerk Gedichten en muzikaal programma in de Dorpskerk
14:15 Gemeentehuisplein Optreden Sing4U
15:00 Gemeentehuisplein Hip Hop met Kevin ‘Paradox’
15:20 Gemeentehuisplein Funky Feet
16:00 Gemeentehuisplein Prijsuitreiking gedichtenwedstrijd
16:25 Gemeentehuisplein Optreden Harmonieverening Barendrecht
17:30 Gemeentehuisplein Prijsuitreiking Vijfkamp
17:50 Gemeentehuisplein Optreden zangeres Anne-Marie Boekelman
18:10 Gemeentehuisplein Optreden singer-songwriter Maxime Philips
18:30-20:00 Gemeentehuisplein Afsluiting: Optreden band Mag Het Wat Zachter

Optochten

Om 11.00 uur gaat er op twee plaatsen een optocht van start. Op het Middeldijkerplein (Elf Ranken) en de Windsingel (Borgstede) spelen respectievelijk Show- & Marchingband Euroband uit Rotterdam en Drum- en Showfanfare Advendo uit Sneek enkele feestelijke nummers voor de bewoners. Daarna volgt een optocht richting het feestterrein bij het gemeentehuis.

Versier je fiets, skelter, step of jezelf zo mooi mogelijk met als thema ‘Vrijheid’! Maak ‘s morgens voor je weggaat een foto van je versiering en e-mail die met je naam, adres, leeftijd en telefoonnummer naar: info@vier5mei.com. Onderweg maakt de jury op diverse plekken foto’s. De winnaar wordt opgezocht via de ingezonden foto’s.

Voor de kinderen uit Carnisselande geldt dat het niet verplicht is om de hele route mee te lopen, want 5 kilometer lopen is wel heel veel! Je mag overal op de route in- en uitstappen.

De jury zal in de week na 5 mei bekendmaken wie de fiets gewonnen heeft. Uitreiking vindt plaats bij Peter Terlouw Tweewielers.

Binnenhof

Om 12.00 uur wordt voor het gemeentehuis het bevrijdingsvuur ontstoken. De fakkel daarvoor wordt aangevoerd door Roparunteam 315. Burgemeester Jan van Belzen ontsteekt het vuur.

Vanaf 12.15 uur Jeu de Boules voor het gemeentehuis.  Vitesse Jeu de Boules nodigt iedereen uit om een balletje te gooien op de speciaal voor deze dag aangelegde baan.

Om 12.15 uur start op het plein de Vijfkamp. Maar liefst 30.000 liter water staat garant voor fantastische waterballetten, spetter- en klauterpartijen. Deelnemers en toeschouwers kunnen volop genieten van de onderdelen met als hoogtepunt die spectaculaire WipeOut Sweeper. Het gezellige Vijfkampterras wordt omlijst door muziek afkomstig van het podium op het plein. De prijsuitreiking van de vijfkamp vindt om 17.30 uur plaats.

Optredens Binnenhof

De hele middag en het begin van de avond zijn er optredens op het Binnenhof:

Om 12.20 uur speelt Big Band Barendrecht. Voor ‘Vier 5 mei’ zijn kenmerkende arrangementen uitgekozen en er zijn hiervoor zelfs enkele speciale arrangementen gemaakt, die door iedereen herkend zullen worden.

Om 13.30 uur is er een optreden van Big Fun, een trio zangeressen met de Barendrechtse  Anne-Marie Boekelman. Ze hebben alle drie evaring bij live bands. Anne-Marie Boekelman is later nog een keer solo te horen.

Om 14.15 uur is het de beurt aan Amber, Anne, Celia, Francesco, Lois, Talitha, Tim, Dion en Rosa.  Het zijn negen jongeren en leerlingen van zangdocente Monica Millar. Zij vormen dit jaar de formatie Sing4U.

Om 15.00 uur hip hop met Kevin ‘Paradox’ Oelen.  Deze Barendrechter reis de wereld af voor Battles, Workshops, Judging, Sessions & Showcases.

Om 15.20 uur treedt dansgroep Funky Feet op. Ze zijn  al 10 jaar een begrip in Barendrecht op het gebied van Streetdance, HipHop, Breakdance, Show/Musical en Moderne dans voor jong en oud. Tijdens het optreden voor Vier 5 Mei brengen zij onder andere een dans met negen dansers in een act van vijf minuten.

De prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd vindt om 16.00 uur op het podium voor het gemeentehuis plaats.

Om 16.25 uur begint een bijzondere bijdrage van het orkest van Harmonieverening Barendrecht. Toen het orkest werd gevraagd om aan dit bevrijdingsevenement deel te nemen, hoefden zij geen moment na te denken. Bij het vieren van de bevrijding hoort vrolijke blaasmuziek. In 1945 liepen de muzikanten van de  toenmalige fanfare voorop toen burgemeester Beelaerts van Blokland na de aftocht van de bezetter feestelijk werd ingehaald.

Vanaf het moment dat de deelname aan 5 mei zeker was, is dirigent Truus Migchielsen-Muizer samen met het orkest op zoek gegaan naar een passend repertoire. Het is vooral uitgekomen op ‘swingmuziek’ die in de jaren 40 van de vorige eeuw zo populair was. Maar ook het bekende ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn zal te horen zijn.

Om 17.50 uur treedt zangeres Anne-Marie Boekelman solo op. Soul, jazz en funk tot pop, rock, ballads, dance-classics en Nederlandstalige muziek: Anne-Marie zingt het allemaal.

Maxime Philips speelt om 18.10 uur. De 22-jarige singer-songwriter is door Poppodium de Beuk gevraagd om hier op 5 mei op te treden.

Afsluiting: Mag het wat zachter

Het feest wordt afgesloten door de band Mag Het Wat Zachter. De negenkoppige band speelt zowel tijdloze klassiekers als hedendaagse hits, vaak verpakt in verrassende medleys en knallende mash-ups. De muziek is een feest van herkenning voor iedereen, maar tegelijkertijd altijd verrassend. Tijdens het ZomerFeest van vorig jaar maakten ze veel indruk. Mag Het Wat Zachter speelt van 18.30 tot het slot van het feest om 20.00 uur.

Het programma op het plein wordt gepresenteerd door Renée Ranti-Prins. De horeca is goed vertegenwoordigd op het plein. Wie op 5 mei niet vrij is en pas na het werk naar het feest kan komen, hoeft dus niet thuis te eten.

Oude Dorpskern

Roparunteam 132 St. Staay-Hispa Food Group zal het bevrijdingsvuur voor het oude dorp naar Barendrecht brengen. Zij worden om 13.00 uur ingehaald bij het monument op het Doormanplein.

Zeventig  jaar geleden keerde Burgemeester Beelaerts van Blokland terug in Barendrecht op 11 mei 1945. De burgemeester werd die dag door het Militair Gezag herbenoemd. Om deze gebeurtenis te herdenken is zijn zoon bereid gevonden deze indrukwekkende gebeurtenis voor Barendrecht  te herbeleven. Hij zal samen met de huidige burgemeester per open auto het oude dorp in rijden en om 13.00 uur het vuur ontsteken bij het monument voor de Dorpskerk. Het monument zal worden opgeluisterd door een erewacht van de scoutinggroep Jhr Beelaerts van Blokland.

Aansluitend wordt de nieuwe expositie “Hoera! 70 jaar bevrijd!” geopend in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht. Deze is tot 17.00 uur te bezoeken.

In de Dorpskerk is  van 13.30 tot 15.55 uur een programma met muziek en gedichten. Er zijn optredens van het Seniorenkoor en het duo RIJO. De gedichten zijn ingezonden voor de jaarlijkse gedichtenwedstrijd. Ze hebben het thema ‘Vrijheid’.

Aan het eind van de bijeenkomst wordt de uitslag van de gedichtenwedstrijd bekendgemaakt. De winnaars gaan naar het plein voor het gemeentehuis. Daar is de prijsuitreiking, die verricht wordt door burgemeester Van Belzen.

Vrijheidsmarkt

Tussen de twee feestlocaties zal een VrijheidsMarkt worden gehouden. Een markt waar, met een grote diversiteit waren, kunst en cultuur, demonstraties van oude ambachten en waar ruimte wordt geboden aan sociaal-culturele doelen.

Meer bijzonderheden op de website van de werkgroep: vier5mei.comBekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »