Expositie over Oude Dorpskern (1940-1945) bij de Historische Vereniging Barendrecht tijdens Monumentendag

BARENDRECHT – Het thema van Monumentendag (9 september) is dit jaar “Boeren, burgers en buitenlui“ en de voorbereidingen voor dit evenement bij de Historische Vereniging Barendrecht (HVB) loopt al weer een paar maanden. Binnen het museum van de vereniging zal een gedeelte van het “Beschermd Dorpsgezicht” worden nagebootst en kunnen bezoekers een “wandeling” maken door de Dorpsstraat en de Singel van de jaren 1940 tot 1945.

De expositie is zaterdag geopend op van 11.00 uur tot 17.00 uur en op de zaterdagen daarna van 14.00 uur tot 16.00 uur. De toegang tot de expositie aan de Dorpsstraat 150 (D’ Ouwe School) is gratis.

Oude Dorpskern

Tijdens de expositie worden foto’s getoond van de oude Barendrechtse Dorpskern uit de periode 1940 – 1945. Tevens zijn er 4 overzichtsfoto’s en daarop is met nummers aangegeven wie er toen woonde en wat voor winkels of bedrijven er in die jaren gevestigd waren. Deze nummers corresponderen met de bijbehorende tekst en een korte uitleg.

Er zal een filmvoorstelling zijn van de nieuwe Dvd. Een film over oude boerderijen in Barendrecht. Rondom de expositie zijn de kapper, de kruidenier, de woonkamer en kleding uit die tijd te zien. De ouderwetse kapperswinkel compleet met alle attributen, snoeperijtjes van toen in de kruidenierswinkel en een drankje in de woonkamer. Met gebruik van de oude weegschaal kunnen kinderen bij de kruidenier proberen precies 100 gram snoep af te wegen en krijgen deze dan gratis mee.

Muziek en klederdracht

De Barendrechtse zanger Dennis Smit zal ook een optreden verzorgen. Een aantal vrijwilligers van de Historische Vereniging, die voor deze dag kleding dragen uit die tijd, zullen de bezoekers ontvangen en rondleiden door het “Oude Dorp” van toen. Er zal ook een echtpaar in de Zuid Hollandse klederdracht, compleet met krullenkap, aanwezig zijn.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »