Oude Dorpskern, Dorpsstraat, Barendrecht

BARENDRECHT – Op 9 september is het weer zover, de Open Monumentendag! Dit jaar is het thema “Boeren, burgers en buitenlui”. Een thema dat goed aansluit bij de grote diversiteit aan monumentale panden in het landelijke en ook verstedelijkte Barendrecht.

Om die reden heeft de Erfgoedcommissie van Barendrecht het thema aangegrepen om in ons mooie dorp op zoek te gaan naar mooie historische gebouwen of objecten, die we misschien (te snel) over het hoofd zien.

De organisatie roept uw hulp in om antwoord te geven op de volgende vraag: “Kijk eens anders naar je dorp, wat ziet u dan voor moois?

Watertoren

In de zoektocht naar het antwoord op deze vraag heeft de Erfgoedcommissie voorwerk verricht. Het resultaat van dit onderzoek zal zaterdagochtend 9 september in de trouwzaal van de Watertoren aan u worden gepresenteerd door de heer Galema, architectuurhistoricus. In zijn presentatie zal hij een andere blik op Barendrecht werpen aan de hand vijf thema’s: de dijkstructuur en waterbeheersing, het agrarische landschap, de industrialisatie, de eerste dorpsuitbreiding en vroeg naoorlogse wijken en de vernieuwing in Barendrecht.

Bijzondere panden

Na zijn presentatie is het de beurt aan u om het antwoord op de vraag te geven wat u mooi vindt. We zijn ook geïnteresseerd waarom u het mooi vindt of waarom het bewaard moet blijven? In de trouwzaal zullen we een grote kaart van Barendrecht ophangen. Deze kaart kunt u gebruiken om bij de Erfgoedcommissie aan te geven waar volgens u de bijzondere (en misschien wel onbekende) panden van Barendrecht te vinden zijn. We zijn erg benieuwd naar uw verhalen of misschien heeft u zelfs nog foto’s of ander materiaal om uw antwoord op de vraag te onderbouwen. Het gehele programma voor die dag treft u hieronder aan.

Daarbij zijn er ook nog andere activiteiten in Barendrecht in het kader van de Open Monumentendag. Bij de Historische Vereniging, in D’Ouwe School (Dorpsstraat 150a) is een grote fototentoonstelling over het plein ‘dames Goud’. Ook kunt u ook leden van de Historische Vereniging in Barendrechtse klederdracht tegen komen. De kruidenierswinkel, waar u ‘oud Hollands snoep’ kunt kopen zal geopend zijn.

We hopen u, met uw verhalen over het moois van Barendrecht, te ontmoeten op de Open Monumentendag!“, aldus de organisatie.

Programma

Het volledige programma voor de Open Monumentendag van de Erfgoedcommissie in Barendrecht ziet er als volgt uit:

10.30 uur Welkom met een kopje koffie voor de Watertoren
(Dorpsstraat 152, Barendrecht)
11.00 uur De officiële opening van de Open Monumentendag door wethouder Luijendijk op de veranda van de Watertoren (bij slecht weer in de trouwzaal van de Watertoren)
11.20 uur Presentatie van de heer Galema architectuurhistoricus, aan de hand van de vraag “Kijk eens anders naar je dorp, wat ziet u dan voor moois?”
12 uur Gelegenheid voor iedereen om zijn ervaringen te delen over het moois van Barendrecht aan de hand van een grote kaart van Barendrecht
12 uur tot 16 uur Doorlopende presentatie van het verhaal van de heer Galema
12 uur tot 16 uur De Watertoren in de Oude Dorpskern is openBekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »