Kruispunt 1e Barendrechtseweg opent a.s. maandag om 11:00 uur

BARENDRECHT – Het is nu al niet meer terug te herkennen en vanaf aanstaande maandag helemaal open: het nieuwe kruispunt op de 1e Barendrechtseweg. Er is in moordend tempo gewerkt om de voormalige rotonde in zes weken tijd volledig om te bouwen tot een kruispunt, en niet zonder slag of stoot.

Update: De gemeente heeft laten weten dat het nieuwe kruispunt maandagochtend al om 7:00 uur volledig moet functioneren (met werkende verkeerslichten).

Inmiddels zijn de werkzaamheden bijna afgerond. Wethouder Luijendijk (verkeer en vervoer) opent het kruispunt a.s. maandag 21 augustus om 11.00 uur symbolisch, door de verkeersregelinstallatie in werking te stellen.

Kruispunt in plaats van rotonde

Waarom een kruispunt in plaats van een rotonde? “Die vraag heb ik meer dan eens gehad”, vertelt wethouder Luijendijk. “Logisch natuurlijk, dat mensen zich afvragen of het behouden van de rotonde niet gewoon beter is voor de doorstroming. In dit geval is het antwoord nee. Op 10 oktober opent de nieuwe onderdoorgang onder de A29 bij de Harmonielaan voor autoverkeer. Dat geeft dusdanig meer verkeer op de 1e Barendrechtseweg, dat een kruispunt met verkeerslichten en diverse rijstroken de enige oplossing is om de doorstroming in de nieuwe situatie te bevorderen.

Met deze nieuwe onderdoorgang ontstaat een betere verbinding tussen Oost- en West-Barendrecht. Hiermee kan het totale verkeer in de gemeente beter doorstromen, maar het vergroot de druk op de 1e Barendrechtseweg. “We hebben zeven opties om dit extra verkeer af te vangen uitgebreid onderzocht, onder andere met verkeerssimulaties. Dit is simpelweg de beste optie”, benadrukt de wethouder. Met het nieuwe kruispunt kunnen ook fietsers en wandelaars veiliger oversteken.

Meest ingrijpende fase nu afgerond

Vorig jaar al werd er een nieuwe rotonde aan de Boerhaavelaan aangelegd met nieuwe bushaltes, er werd geluidreducerend asfalt aangelegd op de Sweelincklaan en langs de Sweelincklaan werd een groene haag geplaatst om de overlast voor omwonenden te beperken. De aanleg van de nieuwe kruising aan de 1e Barendrechtsweg was de meest ingrijpende fase van de benodigde voorbereidende werkzaamheden om de onderdoorgang onder de A29 in oktober te openen.

Artikel foto: Werkzaamheden aan het kruispunt afgelopen woensdagBekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »