Waterpoloërs ZPB EG1 2e van Nederland

De jongens en meiden onder de 11 jaar van ZPB hebben afgelopen Pinkserweekend een geweldige teamprestatie neergezet tijdens de Nederlandse kampioenschappen in Hilversum. Het hele seizoen hebben ze er met z’n allen hard aan gewerkt om zover te komen. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek en het geluk stond eens aan de kant van ZPB. En het blijkt maar weer eens: De jeugd heeft de toekomst bij ZPB!

Vooraf was er al veel gepraat over de poule indeling. Dit was voor de coaches geen struikelblok, want als je Nederlands kampioen wil worden dan moet je van iedereen kunnen winnen. Nog een mooie bijkomstigheid is dat je, mocht je uitgeschakeld worden, wel tegen alle regiokampioenen van Nederland had gespeeld.  We gaven ons dus niet zomaar gewonnen. Op naar een leuk en leerzaam weekend!

Zaterdag werden de wedstrijden op een half veld gespeeld en moest het in 2 x 6 minuten (bruto) beslist worden. Voor veel ploegen een uitdaging zo ook voor ons want we hebben wat snelheid in de ploeg zitten waar we niet veel gebruik van konden maken.

De 1e wedstrijd was spannend en even wennen maar daar had Het Ravijn ook last van dus hielden we elkaar in evenwicht. Gewoon in je 1e NK wedstrijd 2 keer scoren, petje af. De captain van dit seizoen, Storm, heeft hierin laten zien dat hij dit jaar een stap heeft gezet om een echte teamplayer te zijn want hij nam ze goed op sleeptouw na een vals startje.

Vol goede moed naar de volgende wedstrijd met als tegenstander Aqua-Novio ’94. De Zijl, onze concurrent uit de competitie, had hier gelijk tegen gespeeld dus dit zou ook een moeilijke tegenstander worden. Onze kanjers gingen er gelijk voor, waren niet bang en hebben er hard voor gevochten om 5 doelpunten voor ons en 2 voor de tegenstander op het bord neer te zetten. Een topprestatie. Ons kleine doorzettertje Dominique stond zijn mannetje en gaf de basisspelers wat rust. Ons toernooi kon eigenlijk al niet meer stuk maar De Zijl en De Robben wachten ook nog.

De Zijl, ons zo bekend, was de 3e wedstrijd. We doen niet onder voor hun maar weten toch op de een of andere manier niet te winnen van ze. Maar dit was weer een nieuwe wedstrijd en met een winst en gelijk spel in onze broekzak zijn we de wedstrijd ingegaan. Het was weer een spannende pot zoals altijd. De kleine slordige foutjes van onze kant werden snel bestraft door de jongens en meiden van De Zijl waardoor wij toch weer met 4-3 verloren. Jammer want aan het spel lag het niet. Wat zijn ze voor uit gegaan. Als (basis) kwartet hebben ze geknokt voor elke bal. 2 jaar geleden werd dit jaargang nog helemaal weggespeeld op het NK F door niet alleen De Zijl maar ook andere ploegen. Wat een stap in 2 jaar tijd.

De laatste wedstrijd tegen de Robben zou er 1 worden voor het doelsaldo want alle ploegen uit onze poule hebben met veel doelpunten deze wedstrijd weten te winnen en 3 van de 5 hadden allemaal een verlies, winst en gelijkspel op zak. De Zijl was klaar en wist al dat ze door waren en De Robben had alles al verloren.

Wat doe je dan als coaches met een bank vol goede en enthousiaste spelers, laat je iedereen spelen of ga je op ‘safe” tegen de nummer laatst uit de poule. Een gewaagde kans want als het op doelsaldo aankomt dan zou dat heel zuur zijn maar dan hebben we het wel als team voor elkaar gekregen. We zijn niet helemaal onderuit gegaan in  deze poule en hadden dan 2 wedstrijden gewonnen, 1 verloren en 1 gelijk. Dat was al een prestatie op zich.

Wij durfde het aan en hebben iedereen zijn speelminuten gegund. Zo ook Luuk en Kas. Luuk is de jongste van het stel maar heeft zich samen met Kas in EG3 dit seizoen bewezen. Zij zijn het duo wat met het nodige plezier veel traint (en na de training veel tijd en kattenkwaad onder de douche doorbrengt). Blij om te zien dat zij een basis leggen om sport en plezier te combineren op deze leeftijd waar dit eindigt zal de tijd uitwijzen maar dat een (waterpolo) vriendschap geboren is dat staat vast. De wedstrijd werd met 15-1 gewonnen maar zou het genoeg zijn?

Na een kleine peptalk, omdat wij eigenlijk dachten dat we aan het kortste eind trokken qua doelsaldo, liepen we naar de jurytafel om Het Ravijn te feliciteren. Maar wat bleek, we hadden evenveel punten en het doelsaldo was ook gelijk. En nu??? Een coach bracht duidelijkheid dan was het wie de meeste doelpunten had gescoord. Wij hebben deze dag de teller op 25 doelpunten gekregen wat een prestatie! Het Ravijn trok aan het kortste eind met 21 doelpunten dus waren wij door.

Wat een mooi moment was dat. Als coaches weet je dat je team goed is en het erin zit maar dan moeten zij het nog wel waar kunnen maken. En daar zijn ze met vlag en wimpel in geslaagd! Op naar de zondag want wat hebben we te ‘verliezen’? We hebben de zwaarste poule overleeft met hele goede wedstrijden. Wie kan ons nog stoppen nu. Na een toch wel korte nacht, onze laatste wedstrijd was pas om half 9 ’s avonds afgelopen, stonden alle kanjers van ZPB om half 2 alweer te trappelen om te water te gaan. We moesten nog even wachten want we waren in poule B geplaatst en die was in de 2e wedstrijd pas aan de beurt. Onze tegenstanders in deze poule waren ZV De Zaan en Njord uit Veldhoven.

Toch wat zenuwachtig begonnen we aan de 1e wedstrijd, nu wel op normaal veld zoals gewend bij de E.. Wat hebben ze weer gevochten en een geweldige wedstrijd gespeeld. Na het eindsignaal stond er 3-2 in het voordeel van ZPB op het bord. Ons stofzuigertje Isa maakte de 1e goal  voor ons van de dag. Zo hard en overtuigend! Het bewijs dat training loont. Wat een wedstrijd weer. De buit was natuurlijk nog niet binnen maar de kans was groot dat we bij de beste 4 van Nederland gingen horen.

De 2e wedstrijd in de poule was een harde wedstrijd maar duidelijk in ons voordeel. Onze snelheid kwam echt in deze wedstrijd naar voren. Onze snelle Esmee kwam hier goed tot haar recht, ze bleef gaan. Niet voor niets dus de beste speelster van het toernooi. Uitbraak na uitbraak wat niet altijd resulteerde in een doelpunt maar wel weer een staaltje teamwork wat we lieten zien. Na een hele rommelige wedstrijd was de eindstand 3-0. Het bewijs is er dat we goed genoeg zijn om met de beste mee te doen als nummer 2 uit de competitie en de poule.

Voordat de finales werden gespeeld waren er nog kruisfinales. Die speelde we tegen ZPC Amersfoort. Wat een spanning want bij winst speelde we de finale. Onze harde werker Merijn had het zwaar maar heeft zich bewezen wederom in deze wedstrijd. Wat genieten wij van jouw sprongen vooruit. Amersfoort dacht wel even te winnen van ons maar kwam al snel tot de conclusie dat we niet te stoppen waren. Onze droomwedstrijd eindigde in 1-4 want de blauwe cap was onze mascotte. We hebben op 1 na al onze wedstrijden met blauw gespeeld. Ons weekend was meer dan geslaagd, wie had dat van tevoren durven denken…. ZPB in de finale!

Wat heb ik genoten van (voorlopig of voor altijd) mijn laatste voorbespreking als coach. Vooraf wist ik niet wat ik ging zeggen want wat viel er nog te zeggen…. Alles wat we ze geleerd hadden was er, het teamwork was geweldig om te zien en iedereen was enthousiast, haast door het dolle. Het enige wat ik ze heb meegegeven: GENIET! Toen nam onze Monne het woord en spraak iedereen toe. Wat een peptalk meid, we waren sprakeloos en zaten te genieten bij je woorden. Je komt er wel!

Het voorstellen zoals altijd bij ons heren 1 was helemaal te gek voor ze. Ik stond erbij en keek ernaar wat was dat geweldig. De een nog wat onzeker maar ook met een trots gevoel en de ander helemaal in z’n element. Onze wedstrijd kon niet meer stuk. We zijn met ons basis kwartet begonnen dan doe ik eigenlijk onze keeper Beau te kort. Want na een hobbelig seizoen heb jij ons doel met hand en tand verdedigd. Jij hebt alle minuten in het water meegemaakt in tegenstelling tot de spelers. Maar je verdient het want je hebt, met veel plezier, hard gewerkt om de keeper van EG1 te worden. ONZE sluitpost dit weekend.

Wat hebben ze de eerste minuten weer gestreden en laten zien dat ze een team zijn geworden. We hebben er een hele leuke en sportieve wedstrijd van gemaakt. Na wat slordigheden kwamen we te ver achter en was de taak aan de wisselspelers om het toernooi af te sluiten. Wat vertekend beeld de uitslag van 5-2 maar ons weekend is meer dan geslaagd. We danken ook De Zijl voor weer een leuk weekend op sportief gebied maar ook voor het plezier op de kant.

« | »