Edudelta College, Dierensteinweg, Barendrecht

BARENDRECHT – Een kleine 2 weken geleden, op maandag 20 april, heeft de gemeenteraad van Barendrecht in een besloten vergadering met de kleinst mogelijke meerderheid ingestemd met de aankoop van het gebouwencomplex van het in geldnood verkerende Edudelta aan de Dierensteinweg.

Echt voor Barendrecht (EVB), de enige oppositiepartij van Barendrecht, stemde tegen deze aankoop van het gebouw voor 4,2 miljoen euro.

Update: Persbericht van de gemeente Barendrecht toegevoegd en reactie van de WMO raad.

Aankoop

EVB: “De aankoop was volgens het college van B&W nodig om aan de zorgplicht van het in die gebouwen gehuisveste MBO en vmbo-groenonderwijs te voldoen. Edudelta zocht al jaren naar een koper voor de gebouwen, nadat de leerlingenaantallen terugliepen. Een koper werd echter nooit gevonden.

EVB noemt de aankoop door de gemeente Barendrecht onverantwoord. Zo rammelt volgens de partij de financiële onderbouwing en ontbreekt een toekomstvisie. Raadslid Dick Heijboer: “In een tijd van financiële krapte en daar bovenop een naderende recessie, legt de gemeente 4,2 miljoen euro neer voor een oud schoolgebouw. Daar komen toekomstige verbouwingen en herinrichting voor een mogelijke nieuwe gebruiker nog bij. Een onverantwoord risico.

Invulling gebouw

Tijdens de raadsvergadering gaf wethouder Luijendijk (CDA) enkele mogelijkheden aan om de voorziene grote leegstand in de gebouwen te vullen, volgens EVB zonder enige garanties.  Dick Heijboer: “Het college gaf bijvoorbeeld aan dat er binnen het basisonderwijs in de toekomst verhuisbewegingen zouden kunnen komen, maar na doorvragen bleken deze voorspellingen helemaal niet getoetst te zijn aan de voorziene leegstand door de vergrijzing. Daarnaast staan de panden niet in een woonwijk waar kinderen wonen, maar in een uithoek van ons dorp. Het is bovendien niet voor niets dat Edudelta de gebouwen aan de straatstenen niet kwijtraakte.

Alternatieven

Naar de alternatieven die EVB tijdens de raadsvergadering aan het college gaf werd volgens EVB niet geluisterd. Heijboer: “Ik heb bijvoorbeeld voorgesteld dat de gemeente ook aan de zorgplicht kan voldoen als de leerlingen die nu nog in de halflege school zitten naar de naastgelegen Focus Beroepsacademie verhuizen. Daarnaast heb ik geopperd dat de praktijkruimtes wellicht kunnen worden ondergebracht bij de Kleine Duiker. De praktijkruimtes bestaan uit een hooiberg, een kas en een dierenopvang. Door het huisvesten van deze praktijkruimtes van het groenonderwijs bij De Kleine Duiker had hier een win-winsituatie kunnen ontstaan voor zowel de gemeente, de school als De Kleine Duiker. Het college en de zes coalitiepartijen vonden de afstand tussen de school en De Kleine Duiker -ruim 2 kilometer- echter te lang.

Echt voor Barendrecht kreeg uiteindelijk wel voor elkaar dat de aankoop nu zij definitief is, openbaar zou worden.

Opmerkingen: Bovenstaand bericht is ingezonden door Echt voor Barendrecht; de vergadering was niet openbaar; de gemeente heeft zelf nog geen melding gemaakt vd aankoop; mogelijk komt de gemeente op een later moment zelf nog met een bericht; eventuele updates volgen.

Persbericht gemeente Barendrecht

Onderwijskoepel Edudelta heeft haar onderwijsactiviteiten helemaal beëindigd en het pand Dierensteinweg 2 te koop aangeboden aan de gemeente. De gemeenteraad heeft voor de aankoop van Dierensteinweg 2 een investeringsbudget van € 4.200.000 en een projectbudget van € 75.000 beschikbaar gesteld. De gemeente is vanaf 30 april 2020 eigenaar van het pand en daarmee blijft het groenonderwijs zeker van geschikte huisvesting.

Het pand behoudt de (voorlopig, red) de onderwijsfunctie. Het MBO van Lentiz en het VMBO Groenonderwijs van de onderwijskoepel Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden (OZHW) maken op dit moment gebruik van de helft van het gebouw. De andere helft staat leeg en is daarmee beschikbaar voor andere functies. De gunstige ligging aan de rand van Barendrecht biedt daar vele mogelijkheden voor.

Volop kansen voor de toekomst: Wethouder Peter Luijendijk: “Niet kopen zou de gemeente, naast onzekerheid over het voortbestaan van het groenonderwijs, ook geld gaan kosten. Het pand biedt bovendien volop kansen voor huisvestingsproblemen elders in het onderwijs en voor andere maatschappelijke functies die de gemeente ook zou moeten gaan betalen. We hebben in de aanloop naar de aankoop, op verzoek van de gemeenteraad, al een aantal mogelijkheden zorgvuldig verkend en afgewogen. Het lijkt erop dat er voldoende kansen zijn om het pand helemaal te verhuren. In de komende maanden werken we met de betrokken partijen een aantal scenario’s uit. Ook woningbouw is een mogelijk scenario. Kortom: het pand biedt vele mogelijkheden. De aankoop vinden wij daarom in deze complexe financiële tijd verantwoord”. Uiterlijk in het vierde kwartaal neemt de gemeenteraad een besluit over het voorkeurscenario.

Naar aanleiding van aanvullende vragen door BarendrechtNU over de onderwijsfunctie en woon/verhuur functie van het pand, laat de woordvoerder van de gemeente weten: “In het 4e kwartaal van neemt de gemeenteraad een besluit over de scenario’s die de komende maanden worden uitgewerkt. Dit gebeurt in samenspraak met het onderwijs en andere partners. Alle opties staan voor de gemeente open. Dit is ook onderdeel van het onderzoek.“, daarnaast: “In beginsel is het pand aangekocht voor het behoud van de onderwijsfunctie. Mocht het pand niet worden bestemd voor onderwijs of maatschappelijke functies, dan is woningbouw altijd een alternatief.

Reactie WMO raad

Persbericht van de WMO raad nav de aankoop van het pand:

De maatschappelijke adviesraad is positief over het besluit van Gemeente Barendrecht om het gebouwencomplex van EduDelta aan te kopen. Het complex ligt dicht bij voorzieningen en zou goed omgebouwd kunnen worden tot appartementen voor jongeren, starters, mensen met een beperking en bijvoorbeeld voor tijdelijk onderdak aan mensen uit een vechtscheiding.

“Aan geschikte locaties voor zulke woningen is in Barendrecht een groot tekort”, zegt voorzitter Arend Wesdijk. “We zijn daarom blij dat wonen ook zeker één van de mogelijkheden van het complex is, al dan niet gecombineerd met zorg of andere functies.”

Het gebouw heeft al diverse voorzieningen zoals liften en is grotendeels gelijkvloers. Ook het openbaar vervoer, sportvoorzieningen, winkels en gezondheidscentra liggen in de directe nabijheid.

Wethouder Luijendijk heeft inmiddels aangegeven de maatschappelijke adviesraad te betrekken bij het uitwerken van de verschillende scenario’s.

Echt voor Barendrecht voorzitter Roeland Bol verbaasde zich in een reactie op Twitter over het persbericht van de WMO raad: “De WMO-raad van Barendrecht is op voorhand positief over de aankoop van een pand zonder stukken gezien te hebben, want deze zijn nog niet publiek gemaakt. Waar baseren zij zich dan op? Hoor de WMO-raad overigens binnenkort graag over bezuinigen die nu onvermijdelijk worden.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek



« | »