Inzameling taxus snoeiafval: Medicijn tegen kanker (Foto: Wethouder Dirk Vermaat)

BARENDRECHT – In jonge takken van de taxushaag zit een belangrijke grondstof die wordt gebruikt voor chemotherapieën (baccatine). U kunt de hoop van kankerpatiënten vergroten door het snoeiafval van de taxus uit uw eigen tuin in te leveren. Dit kan tot en met zaterdag 29 augustus bij het afvalaanbiedstation (Londen 15, Barendrecht).

Jaarlijks zijn er tienduizenden behandelingen nodig tegen kanker. Laat het snoeiafval van uw taxus niet verloren gaan en lever het in. Eén kubieke meter snoeiafval betekent één chemotherapie erbij en een nieuw stukje hoop voor een kankerpatiënt. Uiteraard zamelt de gemeente ook haar eigen taxus snoeiafval in. De opbrengst van al het ingeleverde snoeiafval schenken we aan een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van kanker.

Bruikbaar snoeiafval

Om het snoeiafval te kunnen gebruiken moet het aan een aantal kwaliteitsnormen voldoen:

  • Het snoeiafval moet zuiver en jong zijn, alleen eenjarige scheuten zijn bruikbaar.
  • Takken mogen maximaal dertig centimeter lang zijn.
  • Dikke bruine takken, takken zonder naalden of volledige gerooide struiken zijn niet bruikbaar.
  • Er mogen geen onzuiverheden, zoals dorre bladeren, aarde, grind, gras of ander snoeiafval, in het taxus snoeiafval zitten. Vang daarom tijdens het snoeien de takken op met een doek of zeil.

Inzameling

De gemeente verzoekt inwoners om het snoeiafval in een afgesloten plastic zak of tas te doen. Deze kunt u in zijn geheel in de daarvoor bestemde houten bak op het afvalaanbiedstation doen. Mocht uw snoeiafval toch niet bruikbaar zijn, dan kan de rest nog wel gebruikt worden.

Meer informatie

De inzameling van taxus snoeiafval is een landelijk initiatief van Stichting Vergroot de Hoop. Heeft u vragen? Neem dan contact op met Stijn Schouwenaars via telefoonnummer 14 0180. Daarnaast zijn er op het afvalaanbiedstation medewerkers die u kunnen helpen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »