Restauratie van historisch houtwerk Dorpskerk Barendrecht

BARENDRECHT – Het historische houtwerk in de Dorpskerk van Barendrecht wordt gerestaureerd. Het contract hiervoor wordt  donderdag 25 juni ondertekend.

Na de zomerperiode zullen het tiengebodenbord (1914), de kansel (17e eeuw) en de Boerenbank (18e eeuw) worden gerestaureerd door restauratiebedrijf Hekkers & van ’t Spijkers. Het contract hiervoor wordt donderdag 25 juni getekend in aanwezigheid van wethouder Ingeborg Monhemius (cultuur) en de gemeentelijke Monumentencommissie. Dat gebeurt in de Dorpskerk.

Dorpskerk 500 jaar

De Dorpskerk is in de aanloop naar het 500-jarig bestaan in 2012 bouwkundig in topconditie gebracht. Het historische houtwerk werd echter nog niet gerestaureerd.

Uit onderzoek bleek dat er vooral door uitdroging maatregelen nodig zijn. Bovendien worden enkele slechtere onderdelen van de kansel vervangen door oud-eiken onderdelen. Het zware tiengebodenbord is al tijdelijk versterkt, zodat het niet meer van de muur af kan komen. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat de voorkant van het bord bestaat uit mooi eikenhout. De achterkant is gemaakt van gewoon steigerhout. Die constructie moet met het oog op de toekomst verstevigd worden.

Vrienden van de Dorpskerk

In november brachten de Vrienden van de Dorpskerk met een veiling 11.430 euro bijeen voor het project . In totaal gaat het herstel van het houtwerk bijna  50.000 euro kosten. Als alles volgens plan verloopt is het werk voor het eind van 2015 afgerond. Het werk wordt deels in de kerk uitgevoerd en deels in de werkplaats van de restaurateur. De dorpskerkwebsite zal regelmatig een fotoverslag publiceren van de voortgang van de restauratiewerkzaamheden.

De kerkelijke activiteiten kunnen tijdens de restauratie gewoon doorgang vinden.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »