BARENDRECHT – In oktober heeft u uw mening kunnen geven over het idee om de openbare verlichting langs de rondwegen in Barendrecht te dimmen. 236 inwoners hebben op barendrecht.nl hun stem uitgebracht.

Een kleine meerderheid, 52% van de stemmers, vindt het een goed idee de verlichting te dimmen om structureel veel geld te kunnen besparen. Op basis van deze uitkomst heeft de gemeente besloten om stapsgewijs de verlichting langs de rondwegen te gaan dimmen.

€20.000 besparing

Goede verlichting is natuurlijk heel belangrijk, maar ’s nachts is er veel minder verkeer en is het overbodig om alles volledig te verlichten. Met gedimde verlichting langs de rondwegen blijft de verkeerssituatie ’s nachts veilig en bespaart de gemeente €20.000 aan elektriciteitskosten per jaar. Indien nodig is het relatief eenvoudig het dimmen van de verlichting terug te draaien. Om de 112 ‘nee-stemmers’ tegemoet te komen, gaat de gemeente niet rigoureus op grote schaal de verlichting dimmen.

Lantaarns vervangen

In eerste instantie worden lantaarns langs de rondwegen van ongeveer 20 jaar oud vervangen door dimbare led- verlichting. Op basis van de hoeveelheid verkeer wordt bij wijze van proef gedacht aan het volgende:

  • Tussen het moment dat het donker wordt en 20.00 uur branden de lampen volledig (100%)
  • Tussen 20.00 en 22.00 uur branden de lampen voor 80%
  • Tussen 22.00 en 00.00 uur branden de lampen voor 70%
  • Tussen 00.00 en 07.00 uur branden de lampen voor 50%
  • Tussen 07.00 uur en het moment dat het licht wordt, branden de lampen volledig (100%)

Tijdens calamiteiten in de late avond en nacht kan de veiligheidsregio de verlichting opschroeven naar 100%.

Fases

In 2015 start de gemeente Barendrecht met de vervanging van de armaturen langs de rondwegen. Gefaseerd over enkele jaren worden de lantaarns langs de Kilweg, 1e, 2e en 3e Barendrechtseweg, Sweelincklaan, Henry Dunantlaan, Buitenlandsebaan en Ziedewijdsebaan vervangen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »