BARENDRECHT – Kinderen, jongeren en gezinnen die nu jeugdhulp ontvangen, behouden die komend jaar. Vanaf 1 januari 2015 is de nieuwe jeugdwet van kracht en is de gemeente verantwoordelijk voor alle hulp, zorg en ondersteuning aan jongeren en hun ouders. De jeugdhulp wordt dichterbij de mensen georganiseerd.

Ouders en kinderen in Barendrecht worden vanaf januari zoveel mogelijk in hun eigen omgeving geholpen en krijgen een vaste contactpersoon bij één van de 4 wijkteams. De medewerkers van het wijkteam kijken altijd eerst naar wat ouders zelf kunnen en hoe zij hun eigen netwerk (buren, vereniging, kerk etc.) kunnen inschakelen

Zorg dichterbij

Als dat niet lukt en professionele jeugdhulp nodig is dan biedt het wijkteam hulp, zoals opvoedondersteuning, gezinscoaching, hulp aan kinderen met psychische problematiek of hulp aan kinderen met een beperking. Deze aanpak moet leiden tot betere en goedkopere hulp. Wethouder Jeroen Gebben (Jeugdzorg): “Alle kinderen die nu hulp nodig hebben, krijgen dat komend jaar ook. En door de zorg dichterbij, vanuit wijkteams, aan te bieden kunnen we de zorg zo veel mogelijk op maat aanbieden.

Duidelijkheid voor instellingen

Vanaf 1 januari 2015 kopen de 16 gemeenten in de regio Rijnmond zwaardere, meer specialistische vormen van jeugdhulp gezamenlijk in. Instellingen weten waar ze aan toe zijn voor het komende jaar. Eerder waren de budgetten voor de instellingen al bekend en nu is de regionale opdracht voor hulp aan jeugd met een beperking binnen instellingen voorlopig gegund. Ook de inkoop van andere vormen van jeugdhulp, zoals de hulp aan jeugd met een psychische- of psychiatrische aandoening en dyslexie, specialistische opvoedhulp en jeugdbescherming en reclassering ligt op koers.

Regionale samenwerking

De regio Rijnmond koopt gezamenlijk voor 215 miljoen euro in aan specialistische jeugdhulp voor in totaal 300.000 jongeren in de regio. De gemeenten kopen zelf de basishulp jeugd en opvoedhulp en hulp voor jeugd met een beperking die thuis woont in. De gemeenten die gezamenlijk jeugdzorg inkopen zijn Albrandswaard, Barendrecht, Bernisse, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Maassluis, Lansingerland, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Vlaardingen en Westvoorne.

Inloopbijeenkomsten

Op woensdag 26 november en maandag 8 december organiseert de gemeente tussen 16:00 uur en 20:30 uur samen met zorgpartners een inloopbijeenkomst over de veranderingen in de zorg. Voor wie zelf met zorg te maken heeft of vragen heeft over hoe de zorg er vanaf 1 januari uit komt te zien. De bijeenkomsten vinden plaats in het gemeentehuis van Barendrecht (Binnenhof 1). U bent van harte welkom!Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »