Barend Bos, Zuidpolder, Barendrecht

BARENDRECHT – Voor de speelplas Barendbos (3e Barendrechtseweg) geldt sinds dit jaar een permanent negatief zwemadvies, omdat de waterkwaliteit onvoldoende is (gebleven). Dit kan zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk. Pas daarom op als uw (klein)kinderen in het water spelen.

Hetzelfde advies geldt voor de plas bij het Clarabos (thv de Heulweg, ten noorden van de A15). Op beide locaties worden recreanten op de hoogte gesteld met een informatiebord.

Jeuk

De afgelopen 3 jaar werd er bij het Barend bos, tijdens de zomermaanden, een bord neergezet met een negatief zwemadvies. Dit gebeurde toen pas nadat zwemmers last kregen van huidirritatie, veroorzaakt door (larven van) poelslakken. Het water in het Barendbos was de afgelopen jaren een kandidaat zwemwaterlocatie, maar krijgt nu vanwege de slechte waterkwaliteit een permanent negatief zwemadvies.

Afgelopen jaren betekende dit echter niet dat het watertje bij het Barendbos leeg bleef: Mensen lezen het bord niet of vinden het niet ernstig genoeg. Op warmte dagen waren er altijd wel spelende kinderen in het water te vinden, mede omdat er diverse speltoestellen in en rond het watertje staan.

Waterkwaliteit

Eén keer per jaar, voor de start van het zwemwaterseizoen, wordt voor iedere officiële zwemwaterlocatie de kwaliteitsklasse van het zwemwater voor het komende jaar bepaald. Dat gebeurt aan de hand van de uitkomsten van de zwemwateranalyses van de afgelopen 4 jaar en kan variëren van uitstekend tot slecht. De kwaliteitsklasse zegt iets over de gemiddelde waterkwaliteit van de voorafgaande 4 jaar en geeft een indicatie van het gezondheidsrisico voor die locatie.

Zwemwater

Weten welke zwemplekken in de gemeente of de regio veilig of onveilig zijn? Ga dan voor actuele informatie naar www.zwemwater.nl of download de app. Vragen over de plassen in het Barendbos of Clarabos? Neem dan contact op met de zwemwatertelefoon via 08009036 of mail naar zwemwater@odmh.nl.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »