Barend Bos, Zuidpolder, Barendrecht

BARENDRECHT – De gemeente heeft vanmiddag (Donderdag 3 juni 2021) een negatief zwemadvies afgegeven voor het Barendbos in de Barendrechtse Zuidpolder. In de plas water, in het speelbos tegenover De Kleine Duiker, zijn poelslakken aangetroffen. De larven die in deze poelslakken gaan zitten kunnen ‘zwemmersjeuk’ (huiduitslag) veroorzaken (zie ook).

Afgelopen dinsdag maakte een lezer van BarendrechtNU melding van mogelijke problemen met het water in het Barend Bos in Barendrecht. Zijn kind had in het water gespeeld en daarna een rode uitslag op de huid gekregen. Ook een viertal andere kinderen kreeg last van uitslag op de huid. In de plas water spelen tijdens warm weer veel kinderen in het water. Sinds vorig jaar stroomt hetzelfde water ook langs/door onderdelen van de stormbaan in de Zuidpolder.

Hoewel het Barend bos geen officieel zwemwater is, controleert de gemeente het water wel en geeft waarschuwingen als er iets mis mee is. BarendrechtNU heeft de gemeente dinsdag gevraagd hoe vaak er controles worden uitgevoerd en wat het laatste testresultaat was, hier is tot op heden nog geen reactie is gegeven. Dit artikel zal worden aangevuld.

Update: Reactie van de gemeente Barendrecht, in aanvulling op bovenstaand negatief zwemadvies:

Er was bij de laatste meting van de waterkwaliteit (woensdag 26 mei) wel geconstateerd dat er poelslakken aanwezig waren, deze zijn onderzocht en op dat moment geen drager van de bacterie Trichobilharzia (de veroorzaker van de zwemmersjeuk). Inmiddels is dat vermoedelijk wel zo en dat wordt momenteel onderzocht. Per 2 juni is een waarschuwing voor gezondheidsklachten afgegeven voor de (kandidaat)zwemlocatie Speelplas Barend Bos in Barendrecht door ODMH. De informatieborden ter plaatse zijn toen zo snel mogelijk aangepast en de gemeente communiceert de waarschuwing ook via haar social mediakanalen en website.

Het Waterschap (WSHD) voert de metingen van het water eens in de 14 dagen uitBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »