Zuidpolderdag 2015, Barend Bos, Barendrecht

BARENDRECHT – De gemeente heeft vanmiddag (Vrijdag 26 juni 2020) een waarschuwing uitgegeven om niet in het water van het Barendbos in de Zuidpolder te zwemmen. “In het water zitten namelijk poelslakken die zwemmersjeuk veroorzaken“, aldus de gemeente.

Iedereen wordt afgeraden om in het water van het recreatiegebied (tegenover De Kleine Duiker, langs de 3e Barendrechtseweg) te gaan zwemmen.

Update 10 juli 2020: De gemeente Barendrecht heeft zojuist aangegeven dat het ook de komende 2 weken nog wordt afgeraden om in het water bij het Barendbos te gaan zwemmen: “Let op! De komende 14 dagen is er een negatief zwemadvies voor het Barendbos. In het water zitten namelijk larven van poelslakken die, met name bij kinderen, zwemmersjeuk (huiduitslag) kunnen veroorzaken.

Zwemmersjeuk

Het RIVM omschrijft zwemmersjeuk als ‘een allergische reactie veroorzaakt door larven van trichobilharzia: een wormsoort die bij eenden voorkomt en in de bloedvaten van gewervelde dieren leeft‘. De larven van deze worm komen in het water terecht en gaan op zoek naar slakken. In de slak ondergaat de larf een transformatie waarna deze weer op zoek gaat naar een vogelsoort (en zo begint de besmetting weer opnieuw). Eén larf in een slak kan echter zorgen voor wel 100.000 nieuwe larven (cercariën) in eenden. De larven kunnen vanaf de slak echter ook een mens besmetten.

RIVM: “De cercariën die normaal gesproken de watervogels besmetten, kunnen ook per ongeluk de menselijke huid binnendringen. Bij de mens blijven ze dan in de huid steken, ze kunnen niet verder naar de bloedvaten. Dit veroorzaakt een allergische reactie.” (volledige uitleg door RIVM)

Sympthomen

De symptomen zijn afhankelijk van of het de eerste of tweede keer is dat je besmet raakt. De tweede keer zijn de symptomen een stuk heftiger, zo blijkt uit de informatie van het RIVM:

Wanneer een mens voor de eerste keer besmet wordt met Trichobilharzia treedt na 10 tot 30 minuten jeuk op, die meestal snel weer overgaat. Er verschijnen wat rode plekjes op de huid, op de plaats waar de larfjes binnen gedrongen zijn. Eén à twee weken later ontstaan er kleine, jeukende rode bultjes op diezelfde plaats. Dat is een reactie van de huid op de larfjes die in de huid dood gaan. De eerste keer kan de besmetting vrijwel ongemerkt voorbij gaan.

Wanneer de mens later opnieuw besmet wordt zullen de symptomen veel heftiger zijn. Door de huidreactie zullen de larfjes eerder gedood worden, maar de reactie kan gepaard gaan met heftige jeuk en rode vlekken die bultjes worden. De aandoening gaat binnen ongeveer een week vanzelf over en hoeft niet behandeld te worden (tenzij er door het krabben huidontstekingen zijn ontstaan).

Foto: Archieffoto van het water in het Barendbos (2015)



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »