Briefgeld aan waslijn

De Recherche Inspectie SZW heeft gisteren (Donderdag 25 juni 2020) vijf woningen en twee bedrijfspanden doorzocht in Rotterdam, Breda, Heerlen, Barendrecht (Lekstraat), Roosendaal en de gemeente Halderberge.

Zes mannen en een vrouw worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen van overheidsgeld dat bedoeld was voor inburgeringsonderwijs. Er is onder meer beslag gelegd op administratie, enkele tienduizenden euro’s contant geld, drie auto’s, waardebonnen en bankrekeningen.

Fraude met geld van DUO

In het strafrechtelijk onderzoek is het vermoeden dat door drie taalscholen gefraudeerd wordt met gelden die uitsluitend bedoeld zijn voor het inburgeringsonderwijs. In Nederland is het verplicht om als immigrant binnen drie jaar na aankomst in Nederland inburgeringsexamen te doen. Taalscholen kunnen de immigrant helpen met onderwijs om dit examen te halen. Voor eventueel te volgen lessen krijgen de inburgeraars een lening van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) van maximaal € 10.000,- ter beschikking, onder de voorwaarde dat de taalschool een keurmerk heeft van Blik op Werk (BOW). De taalscholen dienen de facturen in bij DUO en deze betaalt vervolgens de scholen uit. Asielmigranten hoeven als zij slagen voor het examen de lening niet terug te betalen.

Onderzoek fraude

Het vermoeden van de inspectie is dat er onder andere valse facturen en valse verklaringen over deelname aan cursussen zijn ingediend. Zo zouden er meer uren zijn gedeclareerd dan er daadwerkelijk les wordt gegeven. Vermoed wordt dat de taalscholen cursisten blanco contracten laat ondertekenen zodat de contracten aangepast kunnen worden. Er zijn leerlingen die daadwerkelijk les volgen, leerlingen die alleen in het begin les volgen en leerlingen die helemaal geen les volgen. Bij inschrijving bieden de taalscholen de cursisten contant geld of een cadeaubon van een elektronicawinkel.

Verdachten hebben vermoedelijk het geld deels witgewassen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Getuigen kunnen zich melden bij de Inspectie SZW.

Zie ook (Volkskrant): Miljoenenfraude bij taalscholen: geld in ruil voor inburgeringslessen die nooit zijn gegevenBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »