Politieauto

BARENDRECHT – Een 21-jarige man uit Barendrecht is afgelopen week veroordeeld tot 4 jaar cel voor zijn aandeel in een afpersingszaak op en rond de Achterzeedijk in juni 2021. Ook is een schadevergoeding van €15.365 toegewezen.

Twee andere personen werden eerder al veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de gewelddadige beroving en ontvoering. Het drietal moet gezamenlijk de schadevergoeding betalen.

Brute overval

De rechter: “De verdachte heeft samen met 2 medeverdachten aangever op brute en gewelddadige wijze overvallen en gedurende meerdere uren vrijwel ononderbroken fysiek en verbaal bedreigd“. Het slachtoffer werd naar “een mannenontmoetingsplaats aan de Achterzeedijk” gelokt en vanaf daar naar een parkeerplaats langs de 3e Barendrechtseweg/Ziedewijdsekade. Zijn auto werd klemgereden en vanaf dat moment werd hij ontvoerd.

Het slachtoffer werd door 3 mannen geschopt, geslagen en getapet: tape werd over zijn ogen, mond, polsen en enkels gedaan. Hij werd op de achterbank tussen 2 van de daders gezet. Persoonlijke bezittingen als portemonnee, sleutels, telefoon en pinpas werden afgenomen.

Geld pinnen en uren rondrijden

De daders en het slachtoffer zijn naar Rotterdam gereden, hier werd €250 van de rekening van het slachtoffer gehaald. Een poging om de pinlimiet te verhogen mislukte, waardoor de verdachte tot de volgende dag hebben gewacht (~7 uur ‘s ochtends) om een nieuwe poging te doen de limiet te verhogen. Nadat dit lukte is er op verschillende locaties voor in totaal €4.500 gepind. Het bedrag werd onder de verdachte gedeeld.

Voordat ze ‘s ochtends konden pinnen hebben ze continue met hun slachtoffer rondgereden. Hierbij is het slachtoffer meermaals mishandeld. Zo werd er een vuurwapen tegen het hoofd van het slachtoffer. Dit kon worden bewezen omdat zijn DNA op de loop van het wapen werd aangetroffen. Het vuurwapen werd meermaals doorgeladen. Ook werd de man in de achterbak van de auto gegooid.

Verbaal werd het slachtoffer ook ernstig bedreigd: “We snijden jouw oren en jouw neus eraf” en “wij gaan jouw vrouw iets aandoen” en “we gaan jou overdragen aan een ander die geld van jou moet krijgen, anders gaan jouw vingers eraf.

Audi

De daders en het slachtoffer reden uren rond in de auto van het slachtoffer, een opvallend rode Audi. Het slachtoffer is ‘s ochtends uit de auto gezet op de parkeerplaats aan de 3e Barendrechtseweg, de daders gingen er met zijn auto vandoor. Agenten troffen de man kort hierna met blauw opgezwollen ogen aan op de parkeerplaats.

Gecrasht

Het voertuig werd landelijk gesignaleerd, zodat de politie een melding krijgt als deze ergens langs een camera reed. Dit gebeurde een aantal dagen later op 12 juni. Na een achtervolging door de politie crashte het voertuig op een rotonde aan de Plantageweg in Zwijndrecht. Twee inzittenden die in eerste instantie wisten te ontkomen werden later aangehouden en zijn inmiddels veroordeeld voor hun aandeel in de afpersing in Barendrecht.

Doorzocht

In de gecrashte Audi werd een iPhone 11 en Louis Vuitton tas aangetroffen. In de tas zal een doorgeladen vuurwapen met daarin 4 kogelpatronen. Uit onderzoek bleek het DNA van het slachtoffer uit Barendrecht op de loop van dit wapen te zitten.

De iPhone was van een medeverdachte. Uit snapchatgesprekken van de telefoon blijkt dat deze medeverdachte contact met de 21-jarige verdachte van de afpersing. Uit chatgesprekken maakt de rechter op dat de ‘rode waggie’ moet gaan over de gestolen Audi en dat het ‘live blokken als de vorige x’ moet zijn gegaan over het blokkeren met hun auto van de auto van hun slachtoffer in Barendrecht.

Telefoons uitgezet

Tevens blijkt uit gegevens van telefoonmasten dat ze beide rond het tijdstip van de afpersing contact hebben gemaakt met een zendmast aan de Achterzeedijk en/of aan de Steekkant. De telefoons van alle drie de verdachten staan uit tussen 00:36 uur en 07:53 uur de volgende ochtend. “Naar het oordeel van de rechtbank staat hiermee vast dat de verdachte en de medeverdachten (…) in de buurt waren van het plaats delict en dat zij hun telefoons bewust hebben uitgezet, zodat zij niet traceerbaar waren tijdens het plegen van het tenlastegelegde.

De verdachten zijn later ook aangewezen als dader(s) tijdens een fotoconfrontatie, waarbij het slachtoffer hen aanwees als de dader(s).

Gevangenisstraf

De man uit Barendrecht (tijdens het plegen van het misdrijf nog 20 jaar) werd uiteindelijk veroordeeld voor afpersing en diefstal met geweld: “Dit is een zeer ernstig feit dat diep heeft ingegrepen in de persoonlijke levenssfeer en integriteit van de aangever (…) De aangever zal kennelijk nog lange tijd te maken hebben met de psychologische gevolgen van de overval en zijn gevoelens van veiligheid en vertrouwen zijn diep geschonden” De rechter rekent het de verdachte aan dat hij dit alles puur voor financieel gewin heeft gedaan.

De man uit Barendrecht werd ook verdachte van betrokkenheid bij een moord in Zwijndrecht, de officier van justitie heeft die verdenking bij gebrek aan bewijs laten vallen. Wel werd hij nog veroordeeld voor het bezit van 8,6 gram cocaïne (vermoedelijk na zijn aanhouding in september 2021).Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »