Feestje bij Picknick in 't Park tijdens optredens van oa de Wannebiezz en Zanger Andy

BARENDRECHT – Het foodtruck en muziekevenement Picknick in ‘t Park keert in 2022 weer terug in Park Buitenoord. De organisatie was vanwege uitbreiding van het evenement en op aandringen van de gemeente op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Na meerdere gesprekken krijgen ze echter vooralsnog geen toestemming voor de veel grotere locatie in de Vredepolder (het grasveld middenin de trimbaan langs de Oude Maas/Achterzeedijk).

Picknick in ‘t Park zal daarom op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni 2022 weer plaatsvinden in Park Buitenoord. De gemeente stelt daarbij als voorwaarde dat het dezelfde “vorm/omvang” krijgt als de editie in 2018.

Evenementenlocatie

Een geschikte locatie vinden blijkt voor de organisatie nog een hele klus: Park Buitenoord werd te klein en de gemeente wilde geen vergunning meer voor deze locatie verlenen. De organisatie werd verwezen naar het nieuwe evenemententerrein bij de Stationstuinen, maar de organisatie van Picknick in ‘t Park kreeg te horen dat ze daar niet welkom waren omdat het evenement niet zou aansluiten bij de bestaande activiteiten. De gemeente heeft wel aangekondigd bijna €30.000 te investeren om het terrein geschikt te maken voor grote evenementen. Of een evenement daar vervolgens mag plaatsvinden, wordt besloten door de private grondeigenaar (BarendrechtNU heeft hier op 25 februari aanvullende vragen over ingediend bij de gemeente, deze zijn vooralsnog onbeantwoord).

De organisatie van Picknick in ‘t Park acht het Stationstuinen gebied (een bedrijventerrein) momenteel ook niet geschikt voor een evenement dat in een parkachtige omgeving thuishoort. Het muziekfestival ‘Lekker & Live’ heeft wel toestemming gekregen voor deze locatie en zal in juli van dit jaar plaatsvinden.

Park Buitenoord

Picknick in ‘t Park is na de afwijzing verder gaan zoeken naar een grotere locatie en kwam uit bij de Vredepolder, een vier keer zo grote locatie ten opzichte van Park Buitenoord, middenin een bosgebied (trimbaan Oude Maas/Achterzeedijk). Zeggenschap over het gebied ligt echter bij Natuur en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ) en zij geven geen toestemming voor een evenement op deze locatie.

Ook na gesprekken tussen de organisatie en de burgemeester/wethouder Schaap bleek deze locatie niet vrij te kunnen worden gegeven voor een evenement. NRIJ stelt dat het evenement ‘naar verwachting verstoring van de in het gebied aanwezige flora en fauna‘ zal veroorzaken, waaronder die van reeën, bevers en broedende vogels.

De organisatie van Picknick in ‘t Park kwam daardoor op een doodlopend spoor en heeft daarom inmiddels een vergunningsaanvraag ingediend voor het evenement in Park Buitenoord. Op deze locatie is het van de gemeente echter niet toegestaan om ‘grote artiesten’ te laten optreden en de “vorm/omvang” moet hetzelfde zijn als in 2018.

Vredepolder

Vlak voor de verkiezingen schaarde Echt voor Barendrecht (EVB) zich achter de organisatie van Picknick in ‘t Park om een experiment te houden met het organiseren van Picknick in ‘t Park in de Vredepolder. Lennart van der Linden (1 maart 2022): “Echt voor Barendrecht heeft aan het college gevraagd om positief mee te denken met de organisatie van Picknick in ‘t Park en hier komende zomer als pilot het evenement te organiseren.” Het huidige college liet hier afgelopen week op weten “dat kleine evenementen bespreekbaar zijn voor
park Vredepolder, maar dat een evenement zoals Picknick in ’t Park niet is toegestaan.” (PDF)

We zijn inmiddels een gemeenteraadsverkiezing verder en weten dat Echt voor Barendrecht de absolute meerderheid in de gemeenteraad heeft en zeer waarschijnlijk 3 wethouders zal gaan leveren voor een nieuw te vormen college. De organisatie van Picknick in ‘t Park heeft weliswaar een vergunningsaanvraag ingediend voor Park Buitenoord, maar de mogelijkheid om te verhuizen naar de Vredepolder -indien alsnog mogelijk-  blijft zeer zeker open staan. Wanneer de organisatie dit uiterlijk moet weten? Zelfs als pas één week voor het evenement blijkt dat ze tóch naar de Vredepolder mogen, is de organisatie bereid alles om te gooien en naar de Vredepolder te gaan. De locatie is groter (meer mogelijkheden voor kleedjes), minder kwetsbaar, minder omwonenden/geluidsoverlast, overzichtelijker ivm de beveiliging, meer ruimte voor extra activiteiten alsook logistiek beter te organiseren.

Pilot starten

Navraag bij Echt voor Barendrecht leert dat de partij mogelijkheden ziet om de organisatie van Picknick in ‘t Park in de Vredepolder alsnog mogelijk te maken: De aanvraag is in eerste instantie geweigerd omdat het NRIJ deze toets aan de opdracht die de gemeente zelf heeft meegegeven (o.a. beschermen van flora en fauna). EVB lijsttrekker Lennart van der Linden: “We zullen eens kijken of we die opdracht kunnen wijzigen, want daar heeft de gemeente veel invloed op.” (momenteel is wethouder Luijendijk voorzitter van de NRIJ en nemen raadsleden zitting in het bestuur, ook uit de omliggende gemeenten). Eventueel kan er nog worden gekeken of een pilot kan worden toegestaan en de resultaten daarvan kunnen worden gebruikt om te bezien of deze locatie vaker voor evenementen kan worden gebruikt.

Vooralsnog staat Picknick in ‘t Park gepland voor 24 en 25 juni 2022 in Park Buitenoord. Eventuele updates volgen uiteraard zodra ze bekend worden gemaakt.

Artikelfoto: Een eerdere editie van Picknick in ‘t Park in Park Buitenoord.

Foto hieronder: Gewenste locatie voor Picknick in ‘t Park 2022: De Vredepolder bij de trimbaan, tussen de Oude Maas en de Achterzeedijk:Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »