Vernieuwde fietserstunnel bij station Barendrecht: "Verbeteren van de kwaliteit en uitstraling van de tunnel"

BARENDRECHT – De fietserstunnel onder station Barendrecht (Gebroken Meeldijk) wordt gerenoveerd. Wethouder Schaap geeft aan dat dit gewenst is ‘omdat de huidige tunnel gevoelens van sociale onveiligheid oproept. Dit wordt nog versterkt doordat de fietstunnel in beeldkwaliteit opvallend achterblijft nu de zuidwestkant van het stationsgebied een herinrichting ondergaat‘.

De vernieuwde tunnel krijgt nieuwe verlichting, nieuwe gevelbeplating/tegels en een poort aan de zijde vanaf het centrum. De werkzaamheden zijn afgelopen maandag gestart en duren tot het eind van het jaar.

Renovatie

Het nieuwe ontwerp is in een samenwerkingsverband van gemeente, ontwerpers, Buurt Bestuurt, NS, ProRail en de RET tot stand gekomen.

De werkzaamheden in de tunnel zijn na een grote schoonmaak deze week van start gegaan. Onder andere de verlichting in de tunnel en bij de in/uitgang wordt gemoderniseerd “zodat deze voldoet aan de huidige wettelijke eisen.” Naast het verbeteren van de sociale veiligheid levert dit ook “een substantiële energiebesparing op“, aldus wethouder Schaap.

Wanden

Over de huidige tegelwanden zullen gevelplaten worden aangebracht, voorzien van verticale gekleurde banen: “De kleuren die op de Trespa gevelplaten worden aangebracht zijn geïnspireerd op de kleuren in de directe omgeving van de tunnel (groen, blauw, mosgeel en betongrijs; zie afbeelding kleurenschema). De verticale kleurbanen in de tunnel zorgen voor een optische verhoging van de tunnel.

De kindertekeningen op de wanden zullen worden voorzien van accentverlichting. Daarnaast worden op de wanden ‘grote opvallende perronnummers‘ aangebracht.

Poort

De ingang van de tunnel aan de zuid/west kant (vanuit het centrum) krijgt een poort ‘die een ruimtelijker en licht effect geeft’, op de poort valt ‘Station Barendrecht’ te lezen, om “extra te benadrukken dat er in de tunnel ook stationsopgangen zijn. Door het aantrekkelijker maken van de zuidwestkant van het station wordt de verdeling van reizigers bevorderd en zal een verspreiding van het fietsparkeren ontstaan.

De poort zal als laatste onderdeel van de werkzaamheden worden geplaatst, naar verwachting in het voorjaar van 2021.

Artikelfoto: Het ontwerp van de nieuwe fietserstunnel, via/door: Gemeente BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »