Eerste commerciële corona teststraat van start bij Loods38 in Barendrecht

BARENDRECHT – Vandaag (Vrijdag 6 november 2020) is de eerste commerciële corona teststraat in Barendrecht geopend bij Loods38 op bedrijventerrein Dierenstein (Spoorlaan). Bij de start vanochtend (Vrijdag 6 november 2020) is er begonnen met één testlocatie.

De komende tijd wordt een lange tent neergezet op het parkeerterrein waardoor er drie testlocaties tegelijk kunnen worden gebruikt. De capaciteit gaat dan van 4 naar zo’n 15 personen per uur. In de afgelopen periode hebben 5 medewerkers trainingen doorlopen om de tests af te mogen nemen.

Sneltest

In deze teststraat wordt gebruik gemaakt van de ‘Abbott COVID-19 Panbio’ sneltest. Je kunt alleen met de auto door deze teststraat, dat komt mede omdat de teststraat op een bedrijventerrein ligt waar veel vrachtwagens rijden. De teststraat is van maandag t/m zaterdag van 08:00 tot 18:00 uur geopend.

Na het afnemen van een neus- en/of keelslijmuitstrijkje wordt deze in een buisje gestoken en gemengd met een vloeistof, hiervan worden een aantal druppels op het testapparaat geplaatst en is de uitslag binnen 15 á 20 minuten bekend. Het resultaat wordt per e-mail opgestuurd.

Kosten

Bij deze teststraat kun je zonder afspraak langskomen en een test laten afnemen (betalen per pin) of via coronatest-barendrecht.nl online een afspraak inplannen. Waar de GGD teststraten gratis zijn, kost één sneltest hier €95. Voor particulieren kan een test in een commerciële teststraat handig zijn als er snel moet worden getest. Bij de GGD lopen de wachttijden soms op.

Personen die positief getest worden moeten dit overigens zelf bij de GGD melden (en moeten dan mogelijk nog een keer een test doen). Deze commerciële teststraat geeft alleen totaalcijfers van positieve tests door aan de GGD, in verband met de privacyregels kan niet de naam/woonplaats van de persoon worden doorgegeven (de overheid werkt nog aan een systeem hiervoor).

Bedrijven

De teststraat bij Loods38 is opgezet in samenwerking met Freshpack Logistics, die het terrein beschikbaar stelt en zelf ook gebruik maakt van de teststraat. In plaats van dat medewerkers met verkoudheidsklachten zich volledig ziek melden en 10 dagen in quarantaine moeten blijven, kunnen ze zich nu sneller/direct (op kosten van de werkgever) laten testen op het virus.

Bedrijven kunnen een ‘test abonnement’ afnemen (meer tests = lagere prijs), waarbij de ‘testbus’ ook naar het bedrijf toe kan komen om tests af te nemen. Patrick Danny van Hoof, bedenker van de teststraat: “Door gebruik te maken van de nieuwe sneltestlocatie hoeven werkgevers geen drie dagen meer te wachten op de uitslag van een coronatest, geen vervangers te regelen en geen personeelsleden onnodig door te betalen.

De organisatie raadt mensen met klachten die ernstiger zijn dan bijvoorbeeld een verkoudheid, zoals hoge koorts of benauwdheid, of onderliggende gezondheidsaandoeningen hebben aan eerst contact op te nemen met de huisarts, behandelend arts of huisartsenpost.

Testen

De overheid gebruikt voornamelijk PCR tests in de huidige corona teststraten. Hierover schrijft de overheid: “Dat is een heel nauwkeurige test, maar het kost veel tijd tot de uitslag er is.” De sneltest is momenteel nog iets gevoeliger, maar ook hier gaan de ontwikkelingen snel: “Sneltest’ is een verzamelnaam voor testen die op een andere, snellere, manier kunnen testen op corona. Deze testen zijn iets minder gevoelig dan PCR-testen. Maar de ontwikkelingen op het gebied van deze testen gaan snel.

De commerciële teststraten zijn zelf verantwoordelijk voor de gebruikte tests. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van deze commerciële tests. Medewerkers van de teststraat die de tests afnemen moeten in het BIG-register zijn opgenomen.

Foto: Een teststraatmedewerker en mede-initiatiefnemer Pim Versluis tonen de sneltest op de testlocatie in BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Ondernemen« | »