Gemeente beantwoord veelgestelde vragen over het nieuwe afvalbeleid (container)

BARENDRECHT – De gemeente heeft afgelopen week in de gemeentekrant vragen en antwoorden gepubliceerd van veelgestelde vragen over het nieuwe afvalbeleid.

Aangezien er nog veel vragen zijn over de uitvoering van het beleid, deelt BarendrechtNU hier eveneens het volledige bericht van de gemeente met deze vragen en antwoorden. Diverse vragen zijn voorzien van opmerkingen door BarendrechtNU aangezien de uitvoering van (en dus ook communicatie over) het nieuwe afvalbeleid nog met de dag verandert:


Vorige week is gestart met de uitlevering van de minicontainers. Vanaf 4 november start BAR-Afvalbeheer met het legen hiervan. We merken dat er nog vragen zijn onder de inwoners. Daarom plaatsen we hier antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wanneer wordt mijn minicontainer geleegd?

Het legen van de minicontainers start in de week van 4 november met de papier-minicontainer. Het legen van de minicontainers voor GFT start in de week van 11 november. In onderstaande tabellen ziet u welke wijken op welke dagen aan de beurt zijn. Wij adviseren u altijd een check te doen in de BAR-afvalapp of op www.bar-afvalbeheer.nl zodat u altijd het voor u gepersonaliseerde ophaalschema heeft. Indien u ook een minicontainer heeft voor PMD + restafval (buitengebied en groot deel van het lint) dan worden deze in de oneven weken geleegd, op de dagen die u gewend bent.

Opmerking door BarendrechtNU: Voor de wijk Vrijenburg staat een ophaaldag voor papier en karton gepland op 31 december (Oudjaarsdag). De gemeente heeft dit nog niet gewijzigd, maar het lijkt logisch dat deze ophaaldag alsnog zal worden aangepast, gezien de maatregelen die de gemeente zelf ieder jaar neemt om vandalisme en brandstichting te voorkomen.

Wat doe ik met mijn afval tot die tijd?

U kunt uw afval tot 4 november op de gebruikelijke manier en dagen aanbieden. De laatste groenrondes zijn in oktober, deze stoppen dus per 4 november als de nieuwe routes ingaan. In 2020 komen er twee takkenrondes, een in het voorjaar en een in het najaar.

Opmerking door BarendrechtNU: Tot vorige week heeft de gemeente via haar website gecommuniceerd dat er geen takkenrondes meer zouden worden gereden, dit is bijgesteld naar ‘2 keer per jaar’. (Informatie op de gemeentewebsite was tegenstrijdig met info op de Bar-Afvalbeheer website; de gemeente verwijst inmiddels naar de website van Bar-Afvalbeheer en heeft de eigen lijst met veelgestelde vragen verwijderd).

Afvalkalender

In de afvalkalender op www.bar-afvalbeheer. nl of in de BAR-Afvalapp kunt u na het invoeren van uw postcode zien op welke dag BAR-Afvalbeheer bij u in de straat/wijk uw minicontainer komt legen. Mocht u niet beschikken over een computer of smartphone dan kunt u bellen met de gemeente via 14 0180. Wij printen de afvalkalender die bij uw adres hoort dan voor u en sturen deze naar u toe.

BAR-Afvalapp

De BAR-afvalapp is al te downloaden voor Android. De iOS-versie (Apple) zal binnenkort volgen. Deze vervangt de Afvalwijzer-app. Behalve de ophaaldata staan in de BAR-afvalapp ook de locaties van dichtstbijzijnde glas en textielcontainers. Verder vindt u er een scheidingswijzer, een handig hulpmiddel om het afval correct te scheiden en aan te bieden. Extra handig is dat u een pushbericht in kunt stellen, dan krijgt u een herinnering wanneer de bak aangeboden kan worden.

Opmerking door BarendrechtNU: Hoewel de gemeente aangeeft dat de Android versie al beschikbaar is, lijkt deze nog niet vindbaar in de Google Play Store. Er zijn app’s met soortgelijke namen, maar nog geen app van BAR-Afvalbeheer zelf. De gemeente heeft ook geen directe link naar de app gedeeld.

Update door BarendrechtNU (21 okt): Inmiddels is duidelijk dat de gemeente de Android en iOS (iPhone) versie door elkaar hebben gehaald in bovenstaand antwoord. De iPhone versie is al wél beschikbaar (link naar appstore), maar de Android versie juist nog niet. Vanmiddag (Zondag 20 oktober 2019) is er wel een versie van de app in de Play Store geplaatst, maar deze is gepubliceerd onder het (prive)account van een stagiair bij de NV BAR Afvalbeheer (onduidelijk of het de bedoeling is/betrouwbaar is om deze versie te downloaden).

Wanneer bied ik de minicontainer aan?

U biedt uw container(s) op de inzameldagen voor 7.30 uur, of de avond daarvoor na 22.00 uur aan.

Waar bied ik de minicontainer aan?

U kunt de container voor uw woning aanbieden met de handvatten richting de straatkant. Is uw woning gelegen aan een straat die om veiligheidsredenen of voor onze voertuigen ongeschikt is om de minicontainer bij uw voordeur te legen, dan hebben wij in uw buurt een (voorlopige) aanbiedlocatie aangewezen. Als dit in uw buurt het geval is, heeft u dat kunnen lezen in de brief die u heeft ontvangen over de uitrol van de minicontainers en de inloopavonden. U kunt uw minicontainer dan op ophaaldagen op deze aanbiedlocatie neerzetten. Deze voorlopige aanbiedlocaties zijn te herkennen aan het witte icoontje met de afbeelding van een minicontainer op de stoep. Voor alle (voorlopige) aanbiedlocaties, raadpleeg www.bar-afvalbeheer. nl. Laat het weten als hier iets aangepast moet worden.

Hoe gaat het aanbieden op een feestdag?

Wanneer een ophaaldag op een feestdag is, bijvoorbeeld Eerste Kerstdag of Koningsdag, dan komt BAR-afvalbeheer op een andere dag. Deze vindt u terug in de Blik op Barendrecht, de BAR-afval app en op www.bar-afvalbeheer.nl.

Kan iedereen GFT-afval in de GFT-cocon doen die bij de hoogbouw komt?

Nee dat kan niet, deze worden voorzien van een pasjessysteem en zijn alleen toegankelijk voor bewoners van de appartementen. De capaciteit van de GFT-cocons is berekend op hoogbouw, waar men weinig tot geen tuinafval heeft.

Opmerking BarendrechtNU: Op de informatieavond vorige week zijn meerdere bewoners geinformeerd door verantwoordelijk wethouder Schaap dat ze hun afval wel in deze GFT-cocon mogen doen. Dit blijkt nu niet zo te zijn. Er was toen nog geen sprake van een pasjessysteem voor deze cocons (zouden slechts 2 reguliere containers in een behuizing zijn). Ook de communicatiemedewerker gaf tijdens de informatieavond aan dat het ‘niet de bedoeling is’, maar heeft niet gesproken over dat het (technisch) onmogelijk zou worden gemaakt.

Blijven de milieuparkjes in de wijken?

Ja, deze blijven. U kunt hier uw PMD + Restafval, papier, glas en textiel aanbieden.

Opmerking door BarendrechtNU: De directeur van BAR-Afvalbeheer heeft tijdens een persbijeenkomst aangegeven dat er zelfs uitbreiding van de parkjes gaat plaatsvinden. Er wordt nog onderzocht waar dit nodig is.

Kan ik nog steeds naar het afvalaanbiedstation?

Jazeker, als inwoner van Barendrecht kunt u hier nog steeds terecht met uw extra afval (meestal grofvuil) dat niet bij het dagelijks huisvuil hoort.

Proefperiode

Na 6 maanden vindt er een evaluatie plaats. U kunt dan uw minicontainer voor GFT eventueel omruilen voor een kleiner exemplaar of u kunt de container inleveren. Houd u er rekening mee dat wanneer u een minicontainer inlevert, u zelf verantwoordelijk bent voor het gescheiden aanbieden van uw afval. Papier kunt u naar de ondergrondse containers of naar de milieustraat brengen. Tuinafval kunt u naar het afvalaanbiedstation brengen. Groente-, en fruitafval zult u zelf moeten composteren (bijvoorbeeld in een compostvat), dat kan namelijk niet naar het afvalaanbiedstation.

Wanneer betaalt u naar verbruik?

Vanaf 2020 heeft u een pasje nodig om de ondergrondse containers te openen. Vanaf 2021 moet u bijbetalen wanneer u meer huishoudelijk restafval heeft dan 104 zakken per jaar. Heeft u er minder? Dan krijgt u een korting op de afvalstoffenheffing.

Opmerking door BarendrechtNU: De directeur van BAR-Afvalbeheer heeft tijdens een persbijeenkomst gemeld dat de toegangspasjes halverwege november worden geleverd (tegelijk met de tweede editie van de Duurzaamheidskrant). In het jaar 2020 hoeft u nog niet bij te betalen voor meer ‘klepbewegingen’, maar kun je wel alvast in de app bijhouden of je meer/minder dan het vastgestelde aantal klepbewegingen gebruikt. Dit ter voorbereiding op eventuele kosten of een terugbetaling in het jaar 2021.

Meer vragen

Meer antwoorden op vragen zijn terug te vinden op de website van BAR-Afvalbeheer.


Vragen zonder (eenduidig) antwoord

Bij deze nog een overzicht van bij BarendrechtNU veelgestelde vragen waar tot op heden nog geen (eenduidig) antwoord op is gekomen van de gemeente:

  • Wat de kosten zijn om na 6 maanden alsnog een container te nemen, danwel de container in te leveren of om te wisselen voor een kleinere.
    • Er is in een vroeg stadium genoemd dat dit na 6 maanden (eenmalig) allemaal gratis zou zijn, bij de info avonden werd gesproken over 60 of 75 euro, maar volgens de communicatiemedewerker van de BAR-Afvalbeheer dient de gemeenteraad hier nog een besluit over te nemen)
  • Wanneer worden de oranje (restafval) containers geleegd welke sommige straten hebben gekregen ivm ontbreken van ondergrondse containers.
    • De afvalkalender op BAR-Afvalbeheer toont de ophaaldagen voor dit type afval in de betreffende gebieden.
  • Wie is er verantwoordelijk voor schade indien een door de gemeente geleegde en teruggeplaatste container omwaait en schade aan een eigendom van derden veroorzaakt.
  • Welke wijken/straten krijgen er GFT-cocons.
    • Op dit moment is bekend dat Buitenoord en een deel (één straat) van de wijk Waterkant ze krijgt. De gemeente heeft tot op heden nog geen uitsluitsel kunnen geven over andere locaties.
  • De vraag waarom de gemeente de Duurzaamheidskrant in een plastic folie heeft verpakt is enkele weken geleden erg veel ingezonden.
    • De gemeente heeft deze vraag niet beantwoord, maar dit heeft vermoedelijk te maken met een eerdere fout bij het verspreiden van een soortgelijke krant in een andere gemeente: De krant werd toen meegeleverd met de reclamefolders, waardoor veel mensen de krant (en dus informatie) hebben gemist, zo werd verteld bij een eerdere persbijeenkomst door BAR-Afvalbeheer. De folie zal de krant waarschijnlijk moeten beschermen indien het regent tijdens het bezorgen hiervan. (Nogmaals: Dit is een interpretatie, de gemeente heeft hier specifiek niets over gemeld).


Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »