Ruim 3.500 handtekeningen tegen containerbeleid aangeboden aan wethouder

BARENDRECHT – De initiatiefnemers van de petitie ‘Weg met het containerbeleid!’ hebben vanavond (Dinsdag 9 april 2019) ruim 3.500 handtekeningen aangeboden aan wethouder Cees Schaap. De petitie tegen het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Barendrecht telt inmiddels bijna 3.600 steunbetuigingen.

Meneer van Rooijen, initiatiefnemer van de petitie: “In ons straatbeeld is geen ruimte voor 2 containers per huishouden. Zo wordt onze straat meer een milieustraat dan een wijk waar we samenleven. In ons geval zou dit beleid leiden tot zo’n 40 afvalcontainers grenzend aan ons plein. Er is simpelweg geen plaats voor deze containers zonder dat we ervoor moeten inleveren in woonplezier en leefplezier.

Zorgen over containers in de wijk

Het verzamelen van deze containers zal hinder vormen op onze trottoirs voor kinderen en mindervaliden. Iets waar wij ons ernstige zorgen over maken“, aldus van Rooijen. Daarnaast is het opheffen van Afval loont een punt van aandacht: “Het is één van de weinige ondernemingen die hun ruimte besteedt voor een gemeenschappelijk doel. Ook weten de inwoners van Barendrecht de weg naar Afval loont en zijn hierdoor ook bewust van afval scheiden en weten ze beter waar ze het voor doen.

Uit alle reacties op de petitie maakten de initiatiefnemers een selectie van de meest gehoorde klachten en zorgen: stankoverlast, aanzicht van de straat, veiligheid, ruimteverlies in de tuin, mogelijke schade aan geparkeerde auto’s door het ophalen van de containers en over de toekomst van de huidige medewerkers van Afval loont; “Bovendien begrijpt men ook niet dat plastic straks samen met het restafval mag worden aangeboden.

Overleg

De initiatiefnemer is teleurgesteld in de manier waarop is gehandeld door het bestuur: “Er is geen overleg geweest, geen onderzoek in de buurt, geen cijfers, geen alternatief, niets. Het is hetzelfde als het Jongeren Ontmoetings Punt, maar dan in ieder zijn voortuin. (…) De petitie liet al snel zien dat ook in dit besluit de bewoners van Barendrecht zich maar slecht kunnen vinden. Als de gemeente wil samenwerken met de bewoners moeten ze dit vooraf doen, en niet achteraf. Nu voelen Barendrechters zich gepasseerd.

De wethouder heeft (ook) meneer van Rooijen uitgenodigd om over de problemen te komen praten: “Ik wil het graag met u hebben over uw zorgen, wellicht kan ik er een paar wegnemen, wellicht kan ik er een paar nuanceren. Misschien schiet u wel raak, maar dat wil ik dan graag ervaren“, aldus wethouder Schaap: “Bedankt voor uw betrokkenheid, ook voor alle inwoners die de moeite hebben genomen om de petitie te ondertekenen.

Overdenken

Van Rooijen: “Wij vragen de wethouder dan ook dit nieuwe plan nog eens goed te overdenken en met alternatieven te komen voor de 2 containers. De 3500 handtekeningen zijn toch een duidelijk signaal dat de bewoners het niet met dit plan eens zijn. Daar kunt u toch niet omheen? Ook vragen wij de wethouder om de bewoners bij de uitwerking van alternatieve te betrekken.

Foto: Meneer van Rooijen overhandigt de handtekeningen van de petitie aan wethouder Schaap.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »