Gemeentehuisplein (Binnenhof) Barendrecht

BARENDRECHT – Een door de gemeente ingehuurde externe partij heeft de verkeersveiligheid onderzocht op het nieuwe gemeentehuisplein, zo heeft wethouder Bults aan de gemeenteraad laten weten. Ook de marktdag (vrijdag) is hierin onderzocht.

De afgelopen tijd zijn al diverse “extra- of verbeterende maatregelen” gerealiseerd door de gemeente. Het externe adviesbureau is ingeschakeld om de huidige verkeersveiligheidssituatie en deze extra maatregelen te beoordelen. De gemeente ontvangt de resultaten halverwege november.

Maatregelen

De wethouder geeft een opsomming van een aantal maatregelen die de afgelopen periode zijn genomen:

 • Aanpassingen van de verkeerslichten bij de 1e Barendrechtseweg: “Daardoor kan het verkeer vanuit de Binnenlandse baan sneller het centrum uitstromen“, aldus de wethouder.
 • Blindengeleidestrook aangebracht (zie video onderaan; een inwoner merkte hier problemen op ivm de fietsenstalling)
 • Extra fietsenrekken (thv de HEMA en tegenover waterschapsgebouw).
 • De trottoirbanden bij de zebrapaden zijn versmald. De bedoeling was dat scootmobiels en rolstoelgebruikers tegelijk konden passeren, maar in de praktijk bleken regelmatig automobilisten te denken dat het een oprit voor auto’s was.
 • Tot eind 2018 zal er een verkeersregelaar op het plein staan tijdens de markt. (Deze moet vooral voorkomen dat er een opstopping ontstaat op het verkeerskruispunt bij de 1e Barendrechtseweg)
 • Alternatieve invalidenparkeerplaatsen tijdens de markt (omdat de parkeerplaatsen op het gemeentehuisplein niet te gebruiken zijn): Aan het Onderlangs en in de Rijnstraat zijn alternatieve plekken (alleen op vrijdagen). Er wordt ondertussen nog onderzocht of de oude locaties weer in gebruik kunnen worden genomen als invalidenparkeerplek.

Niet genoemd door de wethouder, maar in de afgelopen periode wel veranderd:

 • De goten voor de waterafvoer liggen minder diep tussen de tegels (dit gaf/geeft problemen voor rolstoelgebruikers en scootmobiels)
 • Automobilisten mochten op marktdagen vanaf het Onderlangs niet linksaf slaan richting de 1e Barendrechtseweg, deze beperking is na korte tijd weer opgeheven waardoor afslaan toch weer mag.
 • De marktkramen letten beter op waar ze staan: Een marktkraam op de hoek stond regelmatig voor een stukje op het fietspad.
 • Het gebied onderaan de trap naar de Middenbaan is nu een voetgangerszone; omdat er maar aan één kant borden staan is dit niet officieel (beboetbaar) te handhaven.
 • Extra verkeersborden geplaatst (oa verplicht fietspad en verplicht rechtdoor rijden tijdens marktdagen (inklapbaar bord) op de Binnenlandse Baan)

Verder laat de wethouder weten dat leveringsproblemen de oorzaak zijn van de nog ontbrekende plantenbakken, bankjes en leuning bij de trap naar Het Kruispunt. De leuning, die de tijdelijke houten constructie moet vervangen, zou rond dezer dagen geplaatst moeten worden. Ook worden er ‘aanrijdbeveiligingen’ geplaatst rond de lichtmasten. Dit bleek vorige maand al noodzakelijk, toen één van de lichtmasten omver hing na vermoedelijk een aanrijding (zie foto onderaan).Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »