Iedereen is welkom bij de open dag van Hofplein in Barendrecht!

BARENDRECHT – De theaterlessen van Hofplein Rotterdam zijn dit jaar al 30 jaar een begrip in Rotterdam, maar ondertussen ook ver daarbuiten. Op maar liefst 16 verschillende leslocaties in de regio volgen bijna 4.000 leerlingen iedere week de lessen in spel, dans en zang. De leslocatie Barendrecht viert dit jaar alweer haar 20 jarige jubileum! Wekelijks gaan 225 kinderen en jongeren op zaterdag naar de bekende theaterlessen in De Waterpoort aan het Middeldijkerplein 9 in Barendrecht.

Iedereen kan op zaterdag 21 maart tussen 11.00 uur en 14.00 uur zelf een kijkje komen nemen op de open dag.

Toneel

Voor veel jongeren is Hofplein een tweede huis, een plek waar zij zichzelf kunnen ontplooien en hun talenten kunnen ontdekken. Voor sommigen betekende het zelfs de start van een glansrijke carrière, zoals voor Jeroen Spitzenberger, Guido Spek, Gaite Jansen of Guillermo Hilversum. Voor anderen biedt Hofplein ‘een rol voor het leven’, want de toneellessen kunnen je helpen meer zelfverzekerd te worden of om hierin te groeien. Maar, voor iedereen geldt, je beleeft er de tijd van je leven. Want, behalve spelplezier beleven worden er vriendschappen voor het leven gesloten.

Tweede school

De 11-jarige Lupa Ranti is al drie jaar leerling bij Hofplein Barendrecht en herkent zich hierin: “Het is heel leuk om naast school een soort tweede school te hebben. Met je tweede vriendenclubje heb je dezelfde hobby: toneel. Met dit clubje volg je verschillende lessen en tussendoor breng je ook tijd met elkaar door in de pauzes. Dat is gewoon heel gezellig!” Lupa’s broer Tristan (12) zit ook op Hofplein Barendrecht en vult aan: “Op de basisschool gingen mijn klasgenoten op voetbal, tennis of hockey. Daar heb ik nooit zin in gehad. Al dat rennen achter een bal aan leek mij niks. Ik heb even op judo gezeten, maar daar speelde ik meer pakkertje en aapje. Eigenlijk speelde ik daar dus ook al toneel als ik de kans kreeg. Op Hofplein kan ik nu al mijn ideeën kwijt. Ik kan echt mezelf zijn.

Lupa zit in groep 7 van de basisschool en dat betekent dat zij op Hofplein ook in groep 7 zit. Ze volgt 50 minuten spel, 50 minuten dans en 50 minuten zang. Tristan zit in het lesjaar ‘Practice’ en wordt in de lessen voorbereid op het spelen in een voorstelling volgend seizoen. “Bij zang leer je niet alleen liedjes zingen, je gaat ook aan de slag met geluiden. Je mag dan zelf geluiden verzinnen en dat is leuk, alles wat je doet is goed! Behalve als je natuurlijk echt iets anders doet, iets dat niks met de opdracht te maken heeft. Ook zingen we soms meerstemmig, maar dat is pas als je langer op Hofplein zit.

Ook voor jongere kinderen

Kinderen die jonger dan Lupa en Tristan zijn volgen kortere lessen, bijvoorbeeld in groep 5 hebben leerlingen nog geen zangles. Lupa vertelt dat je in de lessen veel verschillende dingen doet: “Ik houd van choreografieën instuderen bij dans. Bij spel krijgen we vaak acteeropdrachten. We improviseren of maken zelf een toneelstuk. Bij zang schrijven we bijvoorbeeld zelf teksten op bekende liedjes en laten die dan aan elkaar horen.

Voorstellingen

Lupa vertelt verder: “Ik zit voor het derde jaar op Hofplein. Ik doe dit jaar auditie om in één van de voorstellingen te spelen. Mijn broer Tristan heeft al langer les, al voor het zesde jaar. Ook mijn zus Marlous heeft op Hofplein gezeten. Iedereen bij ons thuis doet dus aan Hofplein, toneel en muziek!

Tristan geeft jongens en meiden die op de open dag willen komen kijken nog een tip: “Je hoeft niet bang te zijn dat je hier solo moet zingen ofzo. Niemand zal je hier uitlachen of zeggen dat je een stom idee hebt. Je moet juist trots zijn als je een solo hebt! We gaan hier echt met respect met elkaar om.

Cursusaanbod

Het cursusaanbod van Hofplein Rotterdam bestaat uit theaterlessen voor iedereen van 2 tot 20 jaar. Van theaterlessen voor peuters en kleuters tot de bekende jeugd- en jongerentheaterlessen. Deze lessen staan ook centraal tijdens de open dag. Kinderen, jongeren en hun ouders kunnen een kijkje nemen in de lessen, maar ook actief deelnemen. Kijk voor meer informatie over Hofplein Rotterdam, de open dagen en cursussen op de website: hofpleinrotterdam.nlBekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »