Politieauto (Verkeerspolitie op snelweg)

BARENDRECHT – In oktober 2020 werd met een gestolen vrachtwagen een oplegger en container bij een bedrijf in het Rotterdamse havengebied gestolen. De politie wist de combinatie bij Barendrecht tot stoppen te dwingen.

Eén van de mannen uit de vrachtauto wordt direct aangehouden. De politie loste nog wel twee waarschuwingsschoten toen hij zijn handen naar zijn heupen bracht, was dat het sein voor de agenten om hem te waarschuwen om zijn handen te laten zien. Dat deed hij niet en twee waarschuwingsschoten waren het gevolg.

De ander vlucht richting een woonwijk in Barendrecht. De man wordt een half uur later met behulp van een politiehond gevonden in een achtertuin van een woning.

Vrachtwagen en oplegger

Beide mannen zijn eind april veroordeeld voor de diefstal van een oplegger en container, heling van een vrachtwagen en kentekenplaten alsook voor de diefstal van diverse andere goederen (speakers, luchtslagen, verlichtingskabels, tankdop).

Dit gebeurde zowel op de dag van hun aanhouding als de dag ervoor bij 5 verschillende bedrijven in Nederland. In de gestolen container zat voor ruim €80.000 aan koelkasten.

Celstraf

De bestuurder van de vrachtwagen is veroordeeld tot één jaar cel, zijn bijrijder tot 7 maanden cel (waarvan 1 maand voorwaardelijk). De bestuurder moet tevens € 1.560,- schadevergoeding betalen aan één van de getroffen bedrijven. Mocht hij dit niet betalen, dan moet hij nog 25 extra dagen de cel in (en daarna alsnog betalen).

De vrachtwagen, oplegger, container en andere spullen zijn teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars (vijftal bedrijven). De gestolen kentekenplaten zijn vernietigd.

Vrachtwagen diefstal

Op zondag 11 oktober 2020 rond 07:00 uur ‘s ochtends rijden de twee mannen met een eerder gestolen vrachtwagen een bedrijventerrein in het Botlekgebied op. Ze worden alleen veroordeeld voor ‘opzetheling’ van deze vrachtwagen, diefstal kon niet worden bewezen.

Op camerabeelden is te zien hoe de eerder gestolen vrachtwagen het terrein van het bedrijf in de Botlek op komt rijden. Daarna zijn twee mannen te zien die rond de oplegger bezig zijn. Nadat een oplegger met daarop een container is aangekoppeld rijden ze met de gestolen combinatie de openbare weg op. Ze rijden naar de oprit van de A15.

Nog geen kwartier later krijgt de politie een ‘ANPR hit’: een signaal van camera’s boven de snelweg die automatisch kentekenplaten lezen en controleren in de politie database. De kentekenplaten die op de gestolen vrachtwagen zaten bleken een dag eerder te zijn gestolen in Son en Breugel. Hiervan was aangifte gedaan en het kenteken stond dus al in het ANPR systeem van de politie.

Binnen een half uur na de diefstal van de oplegger zien agenten het gestolen voertuig op de A15 bij Barendrecht rijden. Ze laten de vrachtwagen stoppen, maar zodra het voertuig stilstaat vluchten de inzittenden. Ze springen over de vangrail en rennen de berm in. De bestuurder wordt direct in de berm aangehouden (07:35 uur), de ander vlucht richting de Petrus Camperstraat in Barendrecht. Agenten verliezen de man uit het zicht.

Dankzij de inzet van een politiehond werd de man om 07:56 uur alsnog aangehouden. Hij verstopte zich in de achtertuin van een woning aan de Petrus Camperstraat.

(Auto)pech

De bestuurder verklaarde voor de meervoudige rechtbank dat hij helemaal niet uit de vrachtwagen kwam: hij liep over de vluchtstrook omdat hij autopech had gekregen met zijn Suziki. Eén probleem: De Suzuki is nooit aangetroffen. De rechter ging hier dan ook niet in mee.

De rechter: “Gelet op het zeer korte tijdsverloop tussen het moment waarop de vrachtwagencombinatie het terrein van [naam bedrijf] heeft verlaten en het moment waarop de vrachtwagen is gesignaleerd terwijl de verdachte en de medeverdachte zich daarin bevonden, is de rechtbank van oordeel dat niet anders kan dan dat de verdachte en de medeverdachte de diefstallen van de oplegger, de container en de Bang & Olufsen speakers, luchtslang, tankdop en de kentekenplaten hebben gepleegd.

De bijrijder deed eveneens een poging bij de rechter om zichzelf vrij te pleiten: “De verklaring die de verdachte ter zitting heeft afgelegd, inhoudende dat hij de hele nacht had gelift vanuit Eindhoven naar Rotterdam en inmiddels besloten had terug te gaan naar Eindhoven en op de Truck Parking in deze vrachtwagen was gestapt, is allerminst geloofwaardig, noch concreet of verifieerbaar.

(Rechtspraak: 1 & 2)

« | »