Buren betrappen en achtervolgen woninginbrekers Eriks-Akker, drie verdachten aangehouden in huurauto aan de Acaciahout

BARENDRECHT – [Foto’s] De politie heeft gisteravond (Maandag 21 oktober 2019) 3 mannen aangehouden op verdenking van (poging tot) woninginbraak aan de Eriks-Akker in Barendrecht. Het drietal zat in een auto aan de Acaciahout, naar eigen zeggen, een jointje te roken, toen de politie het voertuig ontdekte en van twee kanten klem reed.

De mannen worden ervan verdacht kort daarvoor een poging tot woninginbraak te hebben gepleegd aan de Eriks-Akker, zo’n 200 meter vanaf de locatie waar ze in de auto werden aangetroffen. De verdachten zaten tijdens hun aanhouding in een huurauto uit Ouderkerk aan den IJssel en geen van de drie is woonachtig in de omgeving van de inbraak.

Melding woninginbraak

De politie rukte rond 20:30 met minstens 5 wagens uit naar aanleiding van meerdere meldingen van de woninginbraak. Door tactisch de mogelijke bewegingen van de verdachten te volgen, mede op basis van meldingen van getuigen, werd de geparkeerde auto aan de Acaciahout aangetroffen. De politie gaat er op basis van getuigenverklaringen en (deurbel)camerabeelden vanuit dat de 3 mannen verantwoordelijk zijn voor de inbraak.

Tijdens de vlucht is er ook een (vooralsnog onbekend) voorwerp weggegooid waar de politie lange tijd naar heeft gezocht, hierbij is o.a. ook een speurhond van de politie ingezet. Het voorwerp, vermoedelijk inbrekerswerktuig, is voor zover bekend niet meer aangetroffen.

Gevlucht

In de betreffende woning zou een ruitje zijn ingetikt. Een buurtbewoner heeft na ontdekking nog voor een deel de inbrekers kunnen achtervolgen, ondertussen maakten ook andere buurtbewoners melding bij de politie van de inbraakpoging. Mogelijk zijn één of meer verdachten via het bruggetje tussen de Eriks-Akker en Mahoniehout gevlucht, om hier in de auto ‘een jointje te roken’.

De politie prijst de snelle meldingen en goede signalementen van de buurtbewoners: “Oplettende buren in de omgeving van de Eriks-akker in Barendrecht wisten een inbraak te verijdelen. Dankzij hun vlotte melding, een goed signalement en doortastend optreden van de buurt kon een verdacht drietal worden aanhouden.” De auto waar de verdachten inzaten is door een takelwagen van de politie meegenomen voor verder onderzoek.

Agressie

Eén van de verdachten werd erg agressief toen hem werd medegedeeld dat hij officieel was aangehouden en de auto zou worden weg getakeld. De man ontkende iets met de inbraak te maken te hebben en wilde dit uitleggen aan de agent. De agenten kregen daarna in rap tempo de éne na de andere dodelijke ziekte naar hun hoofd geslingerd.

Tijdens het boeien van de man gaf hij een trap naar achter, tegen de agent. Hierop is hij strak tegen de bus gezet en is hem medegedeeld dat hij “nu even niets te willen heeft“, omdat hij is aangehouden. Ook weigerde hij mee te werken aan het verdere protocol van de politie, waaronder het maken van een foto van hem. Hij bleef demonstratief naar beneden kijken. Voordat hij werd afgevoerd richting het politiebureau heeft hij nog zitten schreeuwen in het politiebusje en tegen de ruiten zitten tikken en bonzen.
Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »