Barendrechtse Meidenteams winnen NK Straatvoetbal

BARENDRECHT – Afgelopen november (2014) is de Buurtsportcoach in samenwerking met Feyenoord het project Meidentraining gestart. Zestien meiden meldden zich aan om naar een straatvoetbal toernooi in Rotterdam toe te werken en zich daarmee te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap (NK) in Amsterdam.

De twee meidenteams plaatsten zich na veel trainen voor dit NK. De teams kwamen zelfs tegenover elkaar te staan in de finale: Barendrecht werd dus zowel nummer 1 als 2. Afgelopen woensdag speelden de meiden daarnaast nog een toernooi in De Kuip. Hier werd eveneens het kampioenschap gepakt.

Lees hier het hele verhaal van het straatvoetbal project voor meiden door projectbegeleider en Buurtsportcoach Bram Franken:

Meer dan voetbal alleen

Het project draaide niet alleen om beter te leren voetballen, maar vooral om elkaar te leren kennen, doelen te stellen en respect in en rond het voetbalveld. Om de twee weken kregen de meiden training van Feyenoord en werden de vaardigheden verbeterd. Maar ook zijn we tijdens het project naar een training van Feyenoord gaan kijken, hebben de meiden in de persruimte van Feyenoord geleerd hoe een interview te geven maar ook hoe goede vragen te stellen. Dit alles met als doel knallen op 8 mei in Rotterdam en hopelijk doorstromen naar het NK.

Trainen

De trainingen werden gehouden op woensdagmiddag op het schoolplein van CBS de Vrijenburg. Daar konden de meiden alvast wennen aan het spelen op een harde ondergrond. Voor het officiële trainen van start ging moesten de meiden eerst een contract ondertekenen. Hierin stonden regels die de meiden zelf hebben beschreven maar ook zaken als niet te laat komen, afmelden en over positief coachen.

Vriendinnen

De meiden zag je gedurende het project steeds meer naar elkaar toegroeien en ze werden steeds meer vriendinnen in plaats van teamgenoten. Het leuke aan het project is ook dat veel meiden elkaar voor het project nog nooit gezien of gesproken hadden. Tijdens de trainingen lag het accent natuurlijk op voetbalvaardigheden, maar ook op samenwerken en elkaar coachen. Bij de training van Feyenoord 1 zagen de meiden goed hoe belangrijk dit coachen was, maar ook dat als je altijd je best doet doelen haalbaar zijn. Op de training die we hebben bekeken zag je goed dat bijvoorbeeld routinier Joris Mathijsen bij elke oefening 100% zijn best deed. Dit en de vele andere activiteiten hebben ervoor gezorgd dat de meiden steeds meer zin kregen in de voorronde voor het NK in Rotterdam.

NK straatvoetbal

Op 8 mei was het dan zover. Team Barendrecht 1 en 2 gingen strijden voor een plek op het NK. Met goed voetbal, elkaar steunen en goed samenspel werden de meiden daar uiteindelijk 1e en 2e en mochten ze dus naar het NK.

13 juni was dan ook de grote dag. Het NK Straatvoetbal in Amsterdam. Team Barendrecht 1 en 2 moesten strijden tegen 3 andere teams voor de titel. Dit toernooi verliep eveneens boven verwachting en de finale ging dan ook tussen beide Barendrechtse teams. Barendrecht 2 ging er na penalty’s uiteindelijk met de titel vandoor maar de coaches en de ouders waren erg trots op beide teams. De meiden hadden het hele jaar hard getraind en hebben op beide toernooien geknokt voor elkaar om tot dit resultaat te komen.

Titel

Als toetje werden de meiden door Feyenoord uitgenodigd om op 17 juni samen met 2 andere teams uit Feyenoord projecten af te sluiten met een toernooi de Kuip. Na het ontvangst kregen de meiden een echte sportmaaltijd aangeboden door Feyenoord zoals ook de spelers krijgen voor een wedstrijd. Daarna was het snel omkleden en door de officiële spelerstunnel het veld op met muziek als ondersteuning. Veel trotse ouders dienden als publiek. De verwachtingen waren natuurlijk hoog gespannen na alle goede resultaten maar Barendrecht ging goed met deze druk om. De wedstrijden waren elf tegen elf wat in het begin even wennen was, maar uiteindelijk pakte Barendrecht ook hier de titel.

Succesvol jaar

Al met al een zeer succesvol jaar gehad met de meiden en de Buurtsportcoach en Feyenoord willen hier dan ook volgend jaar zeker een vervolg aan geven. Bij deze willen wij als Buurtsportcoaches en Feyenoord dan ook alle meiden en hun ouders bedanken voor een prachtig jaar en we hopen de meiden zeker nog terug te zien.

Mocht je volgend schooljaar in groep 7 of 8 zitten en interesse hebben in dit project stuur dan een mailtje naar b.franken [@] kijkopwelzijn.nlBekijk hier meer artikels uit de categorie Sport« | »