Vier nieuwe Schotse Hooglanders bij natuurgebied Koedood

BARENDRECHT – Op 22 januari komen er tijdelijk vier nieuwe Schotse Hooglanders naar het natuurgebied langs het riviertje de Koedood in Rhoon. Samen met de al aanwezige Hooglanders zorgen ze voor een gevarieerde begroeiing in het vrij toegankelijke natuurgebied.

Op 22 januari zullen de Schotse Hooglanders rond 15.00 uur bij de Koedood aankomen en door een schoolklas worden losgelaten. Omwonenden zijn van harte welkom om de komst van de Hooglanders te komen vieren met een Schots hapje en drankje (tussen de twee veeroosters nabij Poelweg 1 in Rhoon). Ook zal tijdens dit evenement de twee namen van de kalfjes bekend worden gemaakt waarvoor suggesties konden worden ingestuurd.

Natuurgebied

Het natuurgebied langs de Koedood, dat deel uitmaakt van Klimaatbuffer IJsselmonde en de Blauwe verbinding, wordt sinds enkele jaren begraasd door een kudde Schotse Hooglanders. Dit zorgde er ook voor dat enkele bijzondere en zeldzame soorten het gebied hebben ontdekt . Schotse Hooglanders zijn rustige en publieksvriendelijke runderen die het hele jaar buiten in kuddeverband in de natuur kunnen leven.

Versterking

De kleine kudde van drie volwassen dieren en twee kalfjes krijgt versterking omdat het gebied anders te dicht begroeid raakt. Op 22 januari komen er daarom vier Hooglanders van het Eiland van Brienenoord naar de koedood. Deze dieren zullen feestelijk worden verwelkomd.

De afgelopen jaren groeide de kudde Schotse Hooglanders langs de Koedood niet. Het bleek dat de stier onvruchtbaar was en dus niet voor nageslacht kon zorgen. Deze stier is vorig jaar vervangen door een nieuwe stier, met als resultaat twee kalfjes bij twee koeien. Deze kudde krijgt nu dus versterking.

Op het Eiland van Brienenoord in Rotterdam hebben de runderen rond deze tijd meestal te weinig te eten. Deze Hooglanders overwinteren dan ook op een andere plek met meer voedsel. En daar is de Koedood dus een geschikte plek voor. Na ongeveer drie maanden zullen de runderen weer teruggaan naar het Eiland van Brienenoord.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Regio« | »