2 Schotse Hooglander kalfjes geboren in natuurgebied Koedood

BARENDRECHT – Het lange wachten op nieuw leven in het natuurgebied langs het riviertje de Koedood (thv Portland, Rhoon) is eindelijk beloond. De kudde Schotse Hooglanders is sinds begin december uitgebreid met maar liefst 2 kalfjes.

De pasgeboren kalfjes hebben nog geen naam, hiervoor is een wedstrijd gestart.

Kudde

De kudde bestaat nu uit 3 volwassen dieren: de twee moeders Estelle en Edith en vader Faust. Op 6 december is er een stierkalfje geboren en op 8 december een koekalfje.
Dat het zo’n 3 jaar heeft geduurd voordat er kalfjes kwamen, bleek te komen doordat de toenmalige stier onvruchtbaar was. In februari is die vervangen door een nieuwe stier en het was vrijwel meteen raak. Dat de kalfjes zijn geboren in de winter maakt voor hen niet veel uit. Ze hebben een dikke bontjas en drinken voorlopig nog bij hun moeder. Voor de moeders is er ook nog meer dan genoeg te eten en ze hebben een goede vetreserve.

Wedstrijd naam

De kalfjes hebben nog geen naam. Die mogen door de omwonenden worden bedacht! Hiervoor wordt een prijsvraag uitgeschreven. Hier is eigenlijk maar 1 regel aan verbonden, namelijk dat de eerste letter van de naam van het kalfje dezelfde moet zijn als die van de moeder. In dit geval is dat dus de letter E. De achternaam van het kalfje is verbonden aan het gebied, dus E… van Koedood.

Dus bedenk een leuke naam voor het koetje en het stiertje van de Koedood! Stuur je suggestie in via Paul.Grootenboer [@] ark.eu. Doe dit uiterlijk 31 december.

Bezoekers

Voor de bezoekers geldt dat het geweldig is om de kalfjes te zien lopen. Ga vooral kijken in het gebied, maar gun de moeders en hun kroost ook de nodige privacy en rust. Houdt afstand (minimaal 25 meter!), verstoor de kudde niet en houdt de hond aan de lijn. Het kan zijn dat de kalfjes niet bij de kudde zijn. Moeders verstoppen hun kleintje soms, omdat het nog te zwaar voor het kleintje is om de hele dag mee te lopen. Vind je het kalfje, laat het dan met rust. De moeder is altijd in de buurt en zoekt haar kalfje geregeld op om het te zogen.

Foto: Tanja de BodeBekijk hier meer artikels uit de categorie Regio« | »