Nieuw centrum Barendrecht: Uitbreiding winkels, sloop woningen en meer parkeerplaatsen (Centrum Barendrecht)

BARENDRECHT – Het Centrumplan van Echt Voor Barendrecht werd gisteravond (Dinsdag 17 februari 2015) door een meerderheid van de raad aangenomen. Onderstaand bericht is een reactie van de partij op deze ontwikkeling:


 

Na 12 jaar discussie is er eindelijk een concrete aanpak voor het centrum van Barendrecht. Eerdere plannen werden gekenmerkt door grootschaligheid en een hoog risico. De gemeenteraad nam dinsdag het Centrumplan aan dat o.l.v. EVB-wethouder Vermaat tot stand is gekomen. Gebieden in en om het oude centrum worden komende jaren los van elkaar ontwikkeld. Geheel in lijn met wat EVB bij de verkiezingen heeft beloofd.

Winkelruimte

De gemeente investeert geen euro meer in riskante en grootschalige projecten voor meer winkels. Ondernemers en vastgoedeigenaren krijgen wel de kans om uit te breiden. De gemeente ondersteunt dit met de aanleg van gratis parkeerplekken in de groene buitenruimte. De kolossale, dure garage uit het oude plan gaat niet door.

Wonen

De gemeente bouwt zelf geen woningen maar schept wel voorwaarden om deze te realiseren. Via kwaliteitseisen, maximale bouwhoogte en aanleg van groen en parkeerruimte. EVB heeft steeds gepleit voor levensloop- woningen in het centrum. Deze komen er. Sociale woningbouw op de plek van het oude postkantoor en aan de Lohmanstraat; waar nu de Rabobank staat en aan de Middenbaan koopwoningen.  Met behoud van Barendrechts aantrekkelijke uitstraling: veel groen, bouwhoogten die passen bij het dorpskarakter, evenwicht tussen sociale en private woningbouw en zorgwoningen. Dichtbij het oude centrum, zoals op de plaats van het oude zwembad en in de Botter, ziet EVB op korte termijn nog veel meer kansen.

Financiën

Stoppen met grote en dure plannen!”,  was één van onze verkiezingsleuzen. Dat is met de nieuwe aanpak bereikt. Een dorpscentrum vernieuwen kost veel geld. Dat moet zorgvuldig gebeuren. Het Centrumplan kost minder dan wat eerder alleen al was uitgetrokken voor een kolossale parkeergarage. Het huidige plan gaat uit van een maximale investering van 12,3 miljoen euro. Opbrengsten uit investeringen van ondernemers zijn hierin nog niet meegenomen. Wanneer zij meer investeren, profiteert de gemeente daarvan, bijvoorbeeld door verkoop van grond. EVB is voor invoering van baatbelasting en een parkeerfonds. Als investeringen met gemeenschapsgeld een aantrekkelijk centrum opleveren, stijgt de waarde van winkelpanden. Degenen die daarvan profiteren mogen dan best meebetalen, vindt EVB.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »