5 miljoen kilo gescheiden afval ingezameld bij Afval loont

BARENDRECHT – In 2011 is Afval loont van start gegaan in Pijnacker-Nootdorp. In 2013 volgde de gemeente Rotterdam en in maart 2015 is daar de gemeente Barendrecht bijgekomen.

In deze drie gemeenten is door Afval loont in totaal maar liefst 5.000.000 kilo gescheiden afval ingezameld.

5 miljoenste kilo in Barendrecht ingeleverd

De 5 miljoenste kilo is ingeleverd door de familie Van Ooijen, bij het filiaal Carnisselande, in Barendrecht. Om hen te bedanken voor hun bijdrage aan het bereiken van de mijlpaal, ontvangen ze van Afval loont een weekendje weg voor twee personen. Er liep tevens een prijsvraag voor het voorspellen van het moment van de 5 miljoenste kilo. Mevrouw Petra van Leeuwen heeft dit moment het best voorspeld en wint een High Tea voor twee personen. Mevrouw Van Leeuwen roept anderen op om ook afval te scheiden: “Wees zuinig op onze omgeving en laat plastics en ander afval niet terugkeren in op straten, pleinen en in bossen, weides, stranden en oceanen, maar help mee aan recycling.

Zie ook: Drie oranje containers terug voor plastic afval inzameling

Belonen voor afval staat op de kaart

Jørgen van Rijn, initiatiefnemer van Afval loont, is ook verheugd met het inzamelen van de 5 miljoenste kilo. Wat hem betreft is het een bewijs dat gewenst gedrag positief beïnvloed wordt door te belonen. “Ook bij de overheid groeit het besef dat belonen een effectief instrument is om afvalscheiding te stimuleren en zwerfafval te verminderen. Op 1 januari 2016 starten 40 gemeenten de pilots retourpremie. Verenigingen en scholen worden beloond voor inzameling van flesjes en blikjes”, aldus Van Rijn.

Zie ook: Verbeteringen Afval Loont na suggesties inwoners

Samen sparen we de natuur

Voor Afval loont en de spaarders is het inzamelen van de 5 miljoenste kilo een mooie prestatie, maar voor de natuur is dit nog belangrijker. Door het gescheiden inzamelen van het afval, wordt dit afval niet langer verbrand en wordt de uitstoot van CO2 voorkomen. De gescheiden inzameling van 5 miljoen kilo afval bespaart de uitstoot van 12.400 ton CO2. Dit staat gelijk aan de CO2 uitstoot van 1.475 huishoudens in een jaar of de CO2 uitstoot van een auto die 1.640 rondjes om de aarde rijdt.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Milieu« | »