Noodopvang voor max 50 asielzoekers op parkeerplaats Zuider Carnisseweg

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht gaat op de parkeerplaats langs de Zuider Carnisseweg noodopvang voor maximaal 50 asielzoekers toestaan, dat heeft burgemeester Govert Veldhuijzen deze week besloten. De gemeente weigerde afgelopen week nog vragen te beantwoorden over het collegestandpunt en voorbereidingen over deze ontwikkeling.

Op de locatie zijn BSO Wiedewei BuitenGewoon en scoutinggroep Fridtjof Nansen gevestigd. Beide instellingen zijn vanochtend (Donderdag 23 december 2021) op het gemeentehuis geïnformeerd, zo stelt de gemeente. Vanaf de laatste week van januari worden maximaal vijftig asielzoekers opgevangen (alleen gezinnen). Naar verwachting geldt de noodopvang voor vier maanden.

Update 18:50 uur: ‘Echt voor Barendrecht’ geeft aan kritisch te kijken naar de gang van zaken: “EVB is kritisch op de besluitvorming, die veel vragen oproept. En teleurgesteld dat de burgemeester de gemeenteraad hier niet actief bij heeft betrokken. (…) EVB zal de uitwerking van de plannen zorgvuldig bestuderen, verduidelijking vragen en de kwestie in januari aan de orde stellen in een debat.

Update 10 jan: De burgemeester besloot in de week voor kerst (2021) tot noodopvang van asielzoekers aan de Zuider Carnisseweg, nadat hier een verplichting toe was opgelegd (‘aanwijzing’). Uit de beantwoording van Kamervragen door Pieter Omtzigt blijkt echter dat er géén juridische verplichting was (bron).

Noodopvang

Hoe de noodopvang er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Burgemeester Veldhuijzen: “Uiteraard gaan we de noodopvang zo goed en veilig mogelijk realiseren, zowel voor de asielzoekers als voor de omwonenden.” Bij aankomst in Barendrecht worden de asielzoekers begeleid door medewerkers van het COA.

Omwonenden van de toekomstige noodopvang ontvangen vandaag (Donderdag 23 december 2021) een brief van de gemeente met uitleg. De gemeente organiseert op korte termijn een digitaal spreekuur voor iedereen die vragen heeft.

Parkeren

De gemeente Barendrecht heeft met de Veiligheidsregio en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) afgesproken dat er naast de opvanglocatie voldoende parkeergelegenheid overblijft voor halende en brengende ouders van de BSO. Verder wordt -met het oog op de locatie- de noodopvang uitsluitend toegewezen aan gezinnen.

Regio

Binnen de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond gaat de gemeente Rotterdam 250 asielzoekers opvangen. De andere gemeenten in de regio vangen eveneens in totaal 250 asielzoekers op. Hiervan komen er dus maximaal vijftig naar de noodopvang in Barendrecht.

De noodopvang is de bijdrage van de gemeente Barendrecht om te voldoen aan de aanwijzing van de regering aan de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond om vijfhonderd tijdelijke opvangplaatsen te verzorgen voor asielzoekers. Dit omdat er een groot tekort is ontstaan aan opvangplaatsen in Nederland.

Artikelfoto: De parkeerplaats (midden) langs de Zuider Carnisseweg, waar de tijdelijke opvang plaats moet gaan vinden.

 Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »