Politieauto in Carnisselande

BARENDRECHT – Het komende half jaar zijn diverse gebieden in Barendrecht weer aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’. Op deze locaties mogen politie en handhavers vanaf vandaag (Donderdag 8 juli 2021) weer preventief fouilleren. De verlening van de mogelijkheid om preventief te fouilleren is onderdeel van het “Actieplan jeugd en excessief geweld” van de gemeente Barendrecht.

Burgemeester van Belzen: “Onlangs heeft een aantal incidenten plaatsgevonden waarbij de ernst ervan weer duidelijk maakt dat we te maken hebben met een hardnekkig fenomeen. De aanpak van jeugd en geweld kent een lange adem. Het valt op dat hier met name jongeren bij betrokken zijn en dat messengebruik een prominente rol speelt

Preventief fouilleren

De gebieden waarin de komende 6 maanden weer preventief mag worden gefouilleerd zijn hetzelfde als in de afgelopen periode: Grotendeels de gehele noordkant van Barendrecht (alle wijken tegen de noordrand/Rotterdam), op en rond het Havenhoofd/Middeldijkerplein, de hele wijk Vrouwenpolder en Park Buitenoord (bekijk hier de volledige verordening, PDF).

Aanpak

De gemeente heeft samen met o.a. de politie en jongerenwerk in het afgelopen jaar al diverse acties ondernomen, waaronder het preventief fouilleren en een wapeninleveractie. Ook is een crisisdraaiboek door en voor scholen opgesteld om adequaat te kunnen handelen bij incidenten met messen.

Voor de komende periode staan de volgende acties op de planning om uitgevoerd te worden:

  • Er komen kluisjescontroles op de VO-scholen.
  • Het preventief fouilleren wordt voortgezet.
  • In de week van de veiligheid (oktober 2021) vindt een landelijke wapeninleveractie plaats. Barendrecht sluit aan bij deze landelijke actie.
  • Onderzocht wordt hoe de uitbreiding van cameratoezicht in Barendrecht kan
  • Het voorlichten van ouders over wapens en jongeren is een eerste stap welke dit jaar wordt gerealiseerd.
  • Inzet van last onder dwangsom tegen het dragen van wapens onder jongeren wordt ingezet.
  • Er komt een (herziene) convenant Veilige School


Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »