JOP staat na half jaar nog in Vrijenburg, evaluatie uitgesteld vanwege corona

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht wil twee nieuwe jongerenontmoetingsplekken (JOP’s) realiseren en is daarover in gesprek met inwoners. Deze week vonden twee digitale bijeenkomsten plaats en kregen omwonenden van de beoogde plekken de ruimte om vragen en ideeën te delen. Twee stuurgroepen van omwonenden gaan de gemeente adviseren over de meest geschikte plek. Dat doen ze aan de hand van de twee locaties die de gemeente op het oog heeft, maar óók via een lijst met locaties die zij zelf geschikt vinden.

Wethouder Roopram (Jeugd en jongeren): “Jongeren hebben recht op een eigen plek buiten, waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Juist nu is wel duidelijk dat die behoefte groot is, maar dat de mogelijkheden tekortschieten. De meeste mensen zien de noodzaak van dit soort plekken, maar zijn ook bang voor overlast. Logisch natuurlijk. Daarom zij we met jongeren én omwonenden in gesprek.

Mogelijke locaties: Bachlaan en Riederpark

Na een vooronderzoek van de gemeente is gebleken dat er rondom de Bachlaan en in het Riederpark mogelijkheden zijn voor een JOP. Ongeveer 250 huishoudens per locatie ontvingen een brief om een vragenlijst in te vullen. De gemeente kon zo de behoeften en wensen inventariseren. De vragenlijst was ook te vinden op de website van de gemeente en is gedeeld via sociale media. Zo konden inwoners zich ook opgegeven voor een digitale bijeenkomst met wethouder Roopram. Afgelopen maandag en woensdagavond vonden die bijeenkomsten plaats.

De opties voor locaties zijn hier gedeeld, maar aan inwoners is gevraagd om ook zelf te komen met geschikte locaties. Daar gaan ze mee aan de slag. Voor beide locaties zijn stuurgroepen gevormd van omwonenden, die zelf gaan aangeven welke locaties volgens hen het meest geschikt zijn. De gemeente zal deze plekken vervolgens verder onderzoeken, in samenspraak met jongeren(werk) en de politie.

De sfeer tijdens de digitale bijeenkomsten was kritisch, maar constructief. “Natuurlijk merk je ook weerstand. Dat snap ik ook, mensen zijn bang voor overlast in hun directe woonomgeving. Denk daarbij aan verlichting en scooteroverlast. Daar hebben we oog voor. We blijven in gesprek en zoeken samen met elkaar naar oplossingen.

Opmerking: BarendrechtNU was niet uitgenodigd voor de digitale bijeenkomst over de plannen van de gemeente en de reacties hierop van omwonenden. Bovenstaand bericht is afkomstig van de de gemeente Barendrecht zelf (organisator van de bijeenkomst). Heeft u een andere kijk op de situatie, dan kunt u uiteraard uw verhaal delen met BarendrechtNU via het contactformulier.

Artikelfoto: De eerder geplaatst JOP aan de Groningseweg. De exacte geplande locaties voor de JOP’s (Bachlaan en Riederpark) zijn overigens nog niet openbaar gedeeld door de gemeente.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »