Hekken langs station Barendrecht: Gaten in talud van spoortunnel

BARENDRECHT – Een structurele oplossing voor de gaten en verzakkingen in het talud van station Barendrecht zal nog anderhalf tot twee jaar op zich laten wachten, zo stelt ProRail in een brief aan omwonenden. Sinds februari 2020 staan er over een lengte van anderhalve kilometer hekken langs het talud van de spoortunnel in Barendrecht.

In november 2020 werd al duidelijk dat het probleem binnen een jaar oplossen niet realistisch was. Hoe de gaten zijn ontstaan is nog niet bekend waardoor ook het prijskaartje -en de verdeling hiervan tussen ProRail en de gemeente Barendrecht- nog onbekend is. De veiligheid van het treinverkeer is niet in het geding, benadrukt ProRail.

Niet fraai

ProRail laat omwonende weten dat ze zich realiseren dat het uitzicht op de hekken, die er inmiddels bijna een jaar staan, “geen verfraaiing van uw woonomgeving zijn“. Samen met de gemeente Barendrecht geeft ProRail aan op korte termijn te kijken naar de mogelijkheden ‘om het gebied op korte termijn veiliger te maken.‘ Daardoor zouden de hekken weg kunnen worden gehaald.

Ook wethouder Schaap gaf in november vorig jaar aan een tijdelijke oplossing te willen omdat de structurele oplossing ‘onacceptabel lang‘ gaat duren “Hij wil de gaten die er nu zijn ‘cosmetisch fixen’ en de situatie regelmatig controleren, zodat de hekken in ieder geval alvast weg kunnen.

ProRail kan over de uitvoering van de tijdelijke oplossing echter nog steeds geen concrete toezeggingen doen.

Structurele oplossing

Zelfs als de hekken kunnen worden weggehaald is het probleem nog niet opgelost. Het betreft een groot gebied: “Dat betekent dat we er vanuit moeten gaan dat het anderhalf tot twee jaar kan duren voordat we het probleem structureel hebben opgelost”, aldus ProRail.

De kosten voor de uiteindelijke oplossing komen mogelijk ook (deels) voor rekening van de gemeente Barendrecht: ProRail is verantwoordelijk voor de constructie, de gemeente voor het beheer van het terrein. Afhankelijk van de oorzaak van de problemen zal de gemeente mogelijk moeten bijgedragen in de kosten.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »