Vorig jaar verdriedubbeling van schade tijdens jaarwisseling, gemeente: "Samen met u gaan wij vandalisme tegen"

BARENDRECHT – Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 werden er 75 vernielingen aangericht aan gemeentelijke eigendommen, zoals verkeersborden, speeltoestellen en gemeentelijk vastgoed (kaartje 2019-2020). Het kostte de gemeente -en dus ook alle inwoners- €28.828 om de schade te herstellen. Nadat het schadebedrag de afgelopen jaren keer op keer daalde, verdrievoudigde dit bedrag tijdens de laatste jaarwisseling ten opzicht van een jaarwisseling eerder.

Slechts één persoon kon tijdens de jaarwisseling 2019-2020 op heterdaad worden betrapt op vandalisme. De gemeente heeft de schadekosten voor het vernielen van een verkeersbord (€145,31) op de dader verhaald.

KAART: Bekijk hier alle vernielingen die tijdens de jaarwisselingen zijn gepleegd aan gemeentelijke eigendommen in Barendrecht (2014 – 2020). Klik op een markering om het vernielde object en de schadekosten te zien.

Inwoners betalen mee

De gemeente vraagt inwoners ook dit jaar weer om vandalisme en overlast te melden: “In aanloop naar de jaarwisseling zet de gemeente hoog in op de aanpak van overlast en vernielingen. In samenwerking met de politie zetten boa’s alles op alles om schade op de vernielers te verhalen. Hiervoor worden ook bewakingscamera’s geraadpleegd. Zolang de daders niet bekend zijn, zijn de kosten van reparatie en schoonmaak echter voor de gemeente. En ook u als inwoner betaalt daaraan mee!

Voorgaande jaren werden veel vernielingen gepleegd met (zwaar/illegaal) vuurwerk. Dit jaar is er officieel een vuurwerkverbod, ook voor vuurwerk dat normaliter wel mag worden afgestoken in Nederland.

Melden

We vragen u om samen met ons een halt toe te roepen aan deze onnodige kosten. Uw waardevolle informatie kan ons helpen bij het opsporen en aanhouden van mensen die strafbare feiten plegen. De politie en boa’s kunnen niet overal tegelijk zijn en hebben uw oren en ogen hard nodig. Hoort u iets ontploffen of ziet u iemand iets vernielen? Kent u iemand die handelt in illegaal vuurwerk, het in bezit heeft? Laat dit de politie zo snel mogelijk weten. U kunt ook anoniem een melding doen.

Bent u getuige van een vernieling, een misdaad of een ongeluk? U kunt hier op de volgende manieren melding van maken:

  • Dader in de buurt? Bel 112
  • Dader bekend? Bel 0900 8844
  • Meld Misdaad Anoniem: Bel 0800 7000
  • Spoedig herstel? Bel 14 0180
  • Niet dringende meldingen kunt u ook doorgeven via barendrecht.nl/melding-woonomgeving

Artikelfoto: Kaartje van de locaties van de 75 vernielingen (aan gemeentelijke eigendommen) in Barendrecht tijdens de jaarwisseling 2019-2020Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »