Glasvezelproject L2Fiber in Barendrecht: Gemeente blijft vragen, maar "tot op heden nog geen aansluitingen gerealiseerd"

BARENDRECHT – Ruim een jaar geleden werd de komst van een gratis glasvezelnetwerk aangekondigd in Barendrecht. Het bedrijf L2Fiber gaf, samen met wethouder de Jonge namens de gemeente Barendrecht, het startsein voor de aanleg van supersnel internet in Barendrecht. Op 11 november 2019 zou er al worden gestart met de aanleg in de wijk Meerwede.

Nadat een aantal huishoudens waren benaderd liep het project al vertraging op. In mei 2020 was er nog geen aansluiting gerealiseerd in Meerwede, maar zou de eerste vergunning voor graafwerkzaamheden worden aangevraagd, zo bleek uit beantwoording van de gemeente na vragen van BarendrechtNU.

Een jaar later

In mei 2020 gaf de gemeente aan dat na de eerdere vertraging de 2.500 woningen in Carnisselande in het vierde kwartaal van 2020 (nu dus) een glasvezelaansluiting zouden hebben. Tot op heden is er nog steeds geen één aansluiting gerealiseerd.

De gemeente heeft L2Fiber zelf ook meermaals naar de aansluitingen gevraagd, maar: “Ondanks diverse vragen vanuit de gemeente aan L2Fiber zijn tot op heden nog geen aansluitingen gerealiseerd“, aldus een woordvoerder namens de gemeente Barendrecht vorige week.

Situatie mei 2020

L2Fiber bleek zelf niet direct bereikbaar, vragen die BarendrechtNU eerder dit jaar aan L2Fiber stelde werden (zonder terugkoppeling) doorgestuurd naar én beantwoord door een woordvoerder van de gemeente Barendrecht. In mei was de beantwoording kort samengevat: Er is vertraging door het Coronavirus, de 2.500 aansluitingen volgen eind 2020, het project is zeker niet gestopt en andere wijken zouden in het afgelopen half jaar worden benaderd.

Communicatie

De gemeente geeft overigens zelf aan geen partij te zijn binnen het project, maar is er wel bij betrokken: “De betrokkenheid van de gemeente betreft afspraken die zijn gemaakt tussen de gemeente Barendrecht en L2Fiber over de randvoorwaarden van het glasvezelnetwerk, denk aan graafwerkzaamheden in Barendrecht en de financiële consequenties daarvan. Die betrokkenheid is niet gewijzigd.” Wethouder Tanja de Jonge opende het project vorig jaar tijdens een kick-off moment in het gemeentehuis samen met Oscar Kuiper van L2Fiber (artikelfoto).

Opvallend detail in de communicatie met L2Fiber: Hoewel L2Fiber zelf géén vragen heeft beantwoord die door BarendrechtNU werden ingediend, ontving BarendrechtNU nog wel een e-mail van “Team L2Fiber” met het verzoek om een tweet over de vertraging bij de aanleg van glasvezel door L2Fiber te verwijderen. Een reden werd niet gegeven. De reacties op de tweets (en Facebook post) waren wel duidelijk: Niemand hoorde meer iets van L2Fiber.

Situatie december 2020

Wat de precieze status van het project is, is ook bij de gemeente Barendrecht niet bekend. Ondanks herhaalde navraag door de gemeente bij L2Fiber, zijn er nog geen aansluitingen gerealiseerd. De gemeente is ook niet geinformeerd over eventuele wijzigingen in het project.

L2Fiber was tot vorige week ook actief in Rotterdam, maar heeft het glasvezelnetwerk vorige week aan T-Mobile verkocht. L2Fiber op de eigen website: “L2Fiber Rotterdam BV heeft in overleg met de investeerder besloten om alle activiteiten voor wat betreft uitrol van het Glasvezel netwerk in Rotterdam over te dragen aan het samenwerkingsverband tussen Primevest en T-Mobile.

Het gaat hierbij nadrukkelijk om het Rotterdamse deel van het netwerk, over Barendrecht (en ook Ridderkerk) is weinig bekend. De gemeente kan alleen melden dat ze geen informatie van L2Fiber hebben ontvangen over het eventuele stopzetten van het L2Fiber project in Barendrecht. L2Fiber zelf heeft sinds februari 2020 geen updates op de eigen website geplaatst.

L2Fiber

L2Fiber beloofde vorig jaar op korte termijn een groot aantal gratis glasvezelaansluitingen te realiseren in Barendrecht. Woningeigenaren hoefden niet te betalen voor deze aansluiting, L2Fiber zou later geld verdienen aan de abonnementen die providers via het L2Fiber netwerk aan inwoners verkopen. De initiële kosten voor de aansluiting werden gedekt door een grote investeerder van L2Fiber, zo meldde L2Fiber toentertijd zelf.

Artikelfoto: Wethouder Tanja de Jonge opende het project met initiatiefnemer Oscar Kuiper van L2Fiber, met een kick-off in het gemeentehuis.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »