Blauwe belijning aangebracht voor parkeerzone rond station Barendrecht: Bewoners kunnen tot 2020 gratis ontheffing aanvragen

BARENDRECHT – Een automobilist die op 4 september 2018 een boete van €95,- kreeg voor fout parkeren aan de Devel in Barendrecht is hier tegen in beroep gegaan bij de rechter. De automobilist werd op die dinsdagochtend, ruim 2 jaar geleden, op de bon geslingerd omdat hij geen parkeerschijf had gebruikt voor de auto in de blauwe parkeerzone.

De blauwe zone (parkeerzone) rond station Barendrecht werd in juli 2018 ingesteld. De gemeente is de eerste maanden begonnen met het uitdelen van waarschuwingen, vanaf augustus 2018 zijn BOA’s gestart met het uitschrijven van boetes.

Feestdag?!

De betreffende automobilist is na de boete naar de rechter gestapt om bezwaar te maken tegen de bekeuring. Volgens de automobilist stond op het onderbord van de parkeerzone ‘feestdagen uitgezonderd’. Samengevat stelt de bestuurder aan de rechter: “De gemeente Barendrecht heeft nergens vastgelegd welke de feestdagen zijn. Niet is verwezen naar algemeen erkende feestdagen. Dit leidt tot onduidelijkheid.” De parkeersituatie in de wijk was volgens de bestuurder, voor hem, verwarrend.

De kantonrechter ging niet mee in ‘subjectieve beleving van de parkeersituatie ter plaatse‘, zoals deze werd omschreven door de bestuurder. Maar daarmee kwam er nog geen einde aan de juridische strijd.

Hoger beroep

De bestuurder stelde hoger beroep in tegen de uitspraak van de kantonrechter. De uitspraak hiervan vond vorige maand pas plaats. Hier zijn enkele verkeerde citaten van de automoblist gecorrigeerd en is de toelichting op de uitspraak van de kantonrechter aangevuld. De boete van de man is echter niet ingetrokken.

Het gerechtshof stelt dat de bestuurder zelf niet aannemelijk heeft kunnen maken dat 4 september 2018 als feestdag (voor de parkeerzone) wordt beschouwd in Barendrecht: “Het bestaan van deze uitzondering dient door de betrokkene aannemelijk te worden gemaakt. In concreto betekent dit dat de betrokkene aannemelijk dient te maken dat de gemeente Barendrecht 4 september 2018 voor de toepassing van de parkeerschijfregeling als een feestdag beschouwt. Daarin is de betrokkene niet geslaagd.

Het hof sluit af met een bevestiging van de eerder opgelegde boete: “De sanctie is terecht opgelegd. (…) de beslissing van de kantonrechter (is) bevestigd met verbetering van gronden.

Lees hier de volledige uitspraak van het hoger beroep van deze zaak.

Artikelfoto: Een archieffoto van auto’s (niet het voertuig uit dit verhaal) aan de Devel in BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »