Parkeerdek spoortunnel station Barendrecht (Parkeerplaats treinstation)

BARENDRECHT – De concrete plannen dateren van begin 2018 en de realisatie werd sindsdien al meermaals uitgesteld: de aanleg van ‘68 extra parkeerplekken‘ op het parkeerdek van station Barendrecht. In 2019 werd de realisatie van de parkeerplekken (en extra doorsteekjes) tegengehouden vanwege de noodzaak tot extra onderzoek.

Update: Inloopavond over de uitbreiding van de parkeerplaats op 17 maart in het gemeentehuis

Wethouder Luijendijk: “De voorbereidingen voor deze werkzaamheden hebben relatief lang geduurd. Het afgelopen jaar zijn op verzoek van ProRail aanvullende berekeningen uitgevoerd. Deze berekeningen tonen aan dat de constructie van de overkapping geschikt is om de extra parkeerplaatsen te dragen.

Start bouw in april

De aanbesteding voor de bouw is eind 2019 opgestart, de gemeente verwacht nog deze week het bedrijf te kunnen selecteren die de aanbesteding (voorlopig) wordt gegund. “Aansluitend kan ProRail de vergunning afgeven om met de werkzaamheden te starten“, aldus de wethouder.

De start van de werkzaamheden is momenteel gepland voor april 2020. De realisatie van de parkeerplaatsen gaat ongeveer vier tot vijf maanden tijd in beslag nemen (uiterlijk eind augustus 2020). Op vijf plekken zullen volgens de bouwtekeningen wijzigingen worden doorgevoerd op het parkeerdek.

Vergunningen

De bouw kon in 2019 nog niet direct van start vanwege aanvullende onderzoeken aan de tunnelconstructie. Een woordvoerder van de gemeente Barendrecht lichtte dit in oktober 2019 toe: “Omdat de parkeerplaatsen op de tunnel van het NS-station worden aangelegd, moet er bij ProRail een vergunning worden aangevraagd. Hiervoor moet worden aangetoond dat de aanleg van de parkeerplaatsen geen gevolgen heeft voor de tunnelconstructie. Doordat de tunnelconstructie hiervoor onderzocht moest worden, namen de voorbereidingen extra tijd in beslag. Inmiddels is alle informatie compleet en zijn er berekeningen uitgevoerd waaruit blijkt dat het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen constructief mogelijk is.

Blauwe zone

Het uitstellen van de uitbreiding in 2018 kwam op een zeer onhandig moment: In de zomer van 2018 werd namelijk ook de blauwe parkeerzone in de wijken rond station Barendrecht ingesteld. De parkeerdruk op het parkeerdek schoot hierdoor flink omhoog, zonder echte alternatieven voor automobilisten. In het eerste half jaar werden er 200 boetes uitgeschreven.

Zie ook: In janauri 2016 werd al onderzoek verricht naar het gebruik van de parkeerplaats en was het doel om 100 extra plekken te realiseren.
Zie ook: Geen 100, geen 50, maar ‘rond de 68’ nieuwe plekken op parkeerdek station BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »