Plan: Minimaal 50 extra parkeerplaatsen op station Barendrecht en blauwe zone in omliggende wijken

BARENDRECHT – Het college wil zo snel mogelijk aan de slag met uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen op het parkeerdek van station Barendrecht. Tegelijkertijd zal een ‘blauwe zone’ worden ingesteld in de wijken rond het station, zo blijkt uit een raadsvoorstel van het college aan de gemeenteraad.

Eerdere plannen om 100 extra plaatsen te creëren zijn gewijzigd: Het plan is nu om minimaal 50 extra parkeerplaatsen te creëren binnen de het bestaande parkeerterrein op de spoortunnel.

Minimaal 50 plaatsen erbij

Voor het vergroten van de parkeercapaciteit op de overkapping werd in 2016 nog uitgegaan van een uitbreiding met 100 extra parkeerplaatsen. Deze uitbreiding zou plaatsvinden in het park (groen) naast de glazen wand van het station, maar op basis van nader onderzoek blijkt dat het ook mogelijk is een beperkt aantal parkeerplaatsen uit te breiden op het bestaande parkeerterrein: “Door deze uitbreiding hoeft minder van het groen op de overkapping opgeofferd te worden, wat de voorkeur van de bewoners heeft.

Makkelijker rondrijden

Ook zullen er aanpassingen worden gemaakt om voertuigen makkelijker over het parkeerdek te laten rijden: automobilisten die een parkeerplekje zoeken kunnen dan met behulp van een extra doorsteek op het andere deel van het parkeerterrein kunnen komen (noordzijde).

Door de aanpassing in de plannen worden minder parkeerplaatsen aangelegd, maar gaan ook de kosten omlaag van ongeveer €580.000 naar €290.000. Als de raad akkoord gaat met de plannen moet de uitbreiding van het aantal parkeerplekken voor het eind van 2018 klaar zijn.

Blauwe zone

De blauwe zone in de omliggende wijken (Devel – Gouwe – Marijkesingel – Wilhelminastraat – Stationsweg) zou al vanaf mei 2018 actief kunnen worden. Deze zone zal door middel van borden en belijning worden aangegeven en is van maandag t/m vrijdag van 7.00 uur tot 14.00 uur (uitgezonderd feestdagen) geldig.

Ontheffingen

De gemeente verwacht zo’n 400 ontheffingen te gaan verstrekken aan bewoners en bedrijven binnen de zone. Het voorstel is om één of twee ontheffingen per woonadres kosteloos te verstrekken (geldig voor de eerste 2 jaar). Bij wijzigingen of extra ontheffingen zal wel moeten worden betaald. Zonder ontheffing mag er maar voor beperkte tijd worden geparkeerd in de straten rond het station, naar verwachting 1 á 2 uur.

Het volledige voorstel wordt maandag 12 februari behandeld tijdens een vergadering van de commissie Planning en Control.

Zie ook: Extra parkeerplek: Bewaakte fietsenstalling van station Barendrecht wordt in 2018 gratis “ZelfServiceFietsenstalling”Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »