Zonnepark ‘De Punt’ met 7.200 zonnepanelen in 2021 naast spoor bij de 1e Barendrechtseweg

BARENDRECHT – Greenspread heeft de definitieve gunning voor de aanbesteding Zonnepark De Punt in Barendrecht ontvangen. De gemeente Barendrecht startte in september dit jaar de aanbesteding. Van alle inschrijvingen heeft Greenspread de beste prijs-kwaliteitverhouding geboden.

Met het winnen van de aanbesteding gaat Greenspread straks het zesde zonnepark voor eigen exploitatie realiseren. Greenspread is al goed bekend met de bouw van bijzondere en relatief kleinschalige zonneparken.

Zonnepark met meervoudig ruimtegebruik

Het zonnepark wordt in 2021 gerealiseerd nabij de 1e Barendrechtseweg. Het gaat om een voormalig gronddepot van ProRail. Het zonnepark zal bestaan uit 7.200 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2,88 MWp en een verwachte productie van circa 2.737 MWh per jaar. Deze productie kan circa 975 woningen voorzien in de elektriciteitsbehoefte. In het ontwerp is veel aandacht geschonken aan de landschappelijke inpassing en meervoudig ruimtegebruik.

Greenspread zal waar mogelijk het terrein inzaaien met een op maat (grond en bezonning) vastgestelde mix van inheemse bloemen en kruiden die een ideale leefomgeving vormen voor vlinders, bijen en andere insecten. Op meerdere plekken worden bijen- en insectenhotels geplaatst. In het ontwerp wordt rekening gehouden met vijf bijen- en insectenhotels.

Participatiemogelijkheden voor inwoners en bedrijven

Een belangrijke voorwaarde voor de inschrijving was de (financiële) participatie van bewoners en bedrijven in Barendrecht. Greenspread maakt dit op verschillende manieren mogelijk. Greenspread biedt omwonenden de mogelijkheid mee te investeren in dit zonnepark via het online crowdfundingplatform van Stichting Greencrowd.

Greenspread biedt omwonenden tevens de mogelijkheid in het zonnepark te investeren op basis van de Regeling Verlaagd Tarief (ook wel bekend als de postcoderoosregeling). Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de postcoderooscoöperatie ZonneHub.

Foto: Een voorbeeld van bloemrijk grasland (links onderin) en een bijen- en insectenhotel (foto) rond het zonnepark. (Greenspread)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »